Geri Dön

Development of theranostic hybrid nanoparticles for phototherapies

Fototerapiler için hibrit nanoparçacıkların geliştirilmesi

  1. Tez No: 851270
  2. Yazar: ECE ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA FUNDA YAĞCI ACAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA ONBAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 72

Özet

Bakteri enfeksiyonları kanser gibi oldukça karmaşıktır. Geleneksel tedavi yöntemlerinin etkinliği ise genellikle zayıf kalır. Alternatif olarak lokal fototerapiler tek başına veya geleneksel tedavilerle beraber büyük umut vaat ediyor. Bu tez süperparamanyetik demir oksit (SPION) ve kuantum nokta (QD) kombinasyonundan oluşan hibrit nanopartiküllerin bir portföyünü tanıtır. Tanı ilişkili nanoparçacıklar olarak tanımlayabileceğimiz hibrit nanoparçacıklar izleme/görüntüleme ve tedavi olanağı bulunduran, özellikle fotodinamik terapi, FDT, ve fototermal terapi, FTT, gibi alanlarda üstün bir verim ile çalışan nanoparçacıklardır. Bu parçacıklar için kanser ve bakteri enfeksiyonlarının tedavisi hedeflenen uygulamalardandır. Kliniğe geçiş düşünüldüğünde, tanı ilişkili hibrit nanoparçacıkların geliştirilmesi için pek çok teknik uygulandı. Işığı ısıya etkili bir biçimde çevirebilen nanoparçacıklar FTT alanında etkilidir. Belirli bir dalga boyunda uyarım yoluyla reaktif oksijen türevleri (ROT) üreten foto-hassaslaştırıcılar, FH, ise FDT için kullanılır. FH ve nanoparçacığın birlikte kullanılması FTT için uygun ortam hazırlayarak geliştirilimiş bir terapötik etki sunar. Bu tezde FDA onaylı ve iyi bilinen bir FH olan 5-Aminolevulinik asit (ALA) kullanıldı. Bu tez ilk olarak yüksek kalite SPION ve Ag2S kuantum noktacıklarının sentezini ve hibrit yapıların oluşturulmasını anlatır. Sonrasında ise, bu parçacıkların hem görüntüleme hem de geliştirilmiş FTT kullanımları tanı ilişkili uygulamaları olarak analiz edildi. Böylece, yakın kızıl ötesi ışıma yapan ve N-acetyl cystein kaplı Ag2S kuantum noktacıklarının, FTT uygulamalarında ve bakteri enfeksiyonlarını yok edebilmesinde kullanılabilecek en gelecek vaat eden parçacıklar olduğu sonucuna varıldı. Yanık ilişkili yara tedavisinde kullanılmak bu parçacık ilk kez kullanılmıştır.

Özet (Çeviri)

Treatment of bacterial infections, just like cancer is complicated. The effectiveness of traditional treatment methods is often poor. As an alternative, local phototherapies show great promise as a single modality or in combination with traditional therapies. This thesis describes a portfolio of superparamagnetic iron oxide (SPION), quantum dots (QD) and their combination, namely hybrid nanoparticles, as a new theranostic nanoparticle platform to deliver a combination of tracking/imaging and treatment, specifically, photodynamic therapy (PDT) and photothermal therapy (PTT) with enhanced efficiency. Both PTT and PDT and the treatment of cancer and bacterial infections are the targeted applications for such nanoparticles. A multitude of techniques is employed in the development of such theranostic hybrid nanoparticles considering translation to the clinic. Nanoparticles that can effectively convert light energy into heat are effective in PTT; but for PDT usually photosensitizers, PS, which produces toxic reactive oxygen species (ROS) upon excitation at a particular wavelength, are used. The combination of a PS with a nanoparticle capable of inducing PTT may provide improved therapeutic efficiency. 5-Aminolevulinic acid (ALA), a well-known and FDA-approved prodrug, is used as the, PS in this thesis. This thesis first describes the synthesis of high-quality SPION and Ag2S quantum dots, the formation of hybrid structures and the evaluation of their use as theranostics for imaging and enhanced PTT, thereafter. Yet, NIR-emitting and N-acetyl cystein-coated Ag2S quantum dots emerged as the most promising nanoparticle for imaging, PTT and were applied for the treatment of wound-related biofilm eradication in vivo, for the first time in the literature.

Benzer Tezler

  1. Development of Gold/gold Sulfide Nanoparticles for Photoacoustic Imaging and Radiotherapy

    Fotoakustik görüntüleme ve radyoterapi için altın/altın sülfür nanoparçacıklarının geliştirilmesi

    MİNE DEMİR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    KimyaKoç Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAVVA YAĞCI ACAR

  2. Development of a nanoscale drug delivery system for micro tumors

    Mikro tümörler için nano ölçekli ilaç taşıma sistemi geliştirilmesi

    SELEN İREM GORALI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Biyoteknolojiİstanbul Medipol Üniversitesi

    Moleküler Tıp ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SULTAN SİBEL ERDEM

  3. Metal-bağlayan amino asitlerce zengin peptidler ile fonksiyonlanmış nanoparçacıkların hazırlanması ve teranostik uygulamaları

    Metal-binding amino acid-rich peptides in bio-functionalized nano-carriers conception and theranostics

    HICHEM MOULAHOUM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    BiyokimyaEge Üniversitesi

    Biyokimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FİGEN ZİHNİOĞLU

    PROF. DR. SUNA TİMUR

  4. Development of Cathepsin B activated theranostic system and evaluation of it against ovarian cancer cell line

    Katepsin B ile aktive olan bir teranostik sistem geliştirilmesi ve over kanseri hücre hattı üzerinde test edilmesi

    AYŞEGÜL DEMİRAL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Biyoteknolojiİstanbul Medipol Üniversitesi

    Moleküler Tıp ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. S. SİBEL ERDEM

  5. Polidopamin bazlı teranöstik taşıyıcıların geliştirilmesi

    Development of polydopamine based theranostic carriers

    SENA NUR SEZGİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Kimya MühendisliğiHacettepe Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SÜLEYMAN ALİ TUNCEL

    PROF. DR. MEHMET ALİ ONUR