Etlik piliç karma yemlerine farklı düzeylerde ilave edilen hünnap(ziziphus jujuba mill.) meyvesinin performans, et kalitesi, antioksidan ve bazı kan parametreleri üzerine etkisinin araştırılması
The impact of jujube (ziziphus jujuba mill.) fruit at various levels in broiler mixed diets on performance, meat quality, antioxidant and selected blood parameters
  1. Tez No: 851619
  2. Yazar: SELCEN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hünnap meyvesi, etlik piliç, performans, yağ asidi, antioksidan parametreler, kan parametreleri, Jujube fruit, broilers, performance, fatty acids, antioxidant parameters, blood parameters
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, etlik piliçlerde, karma yeme farklı miktarlarda ilave edilen hünnap (Ziziphus jujuba Mill.) meyvesinin performans, karkas özellikleri, et kalitesi, antioksidan ve bazı kan parametreleri üzerine olan etkilerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada; her grupta 40 adet olmak üzere toplam 160 adet erkek etlik piliç (Ross-308) kullanılmıştır. Grupların her biri 10 adet etlik piliç içeren 4 alt gruba ayrılmıştır. Araştırma grupları; hünnap meyvesi katılmayan grup Kontrol grubunu; % 0.5 hünnap meyvesi katılan grup H-0.5 grubunu; % 1 hünnap meyvesi katılan grup H-1 grubunu ve % 2 hünnap meyvesi katılan grup da H-2 grubunu oluşturmuştur. Deneme sonunda (42. Gün) en iyi canlı ağırlık (P0.05). Sonuç olarak; başta antioksidan özelliği ile kullanılan hünnap meyvesinin, performans, kan parametreleri, antioksidan paranmetreler, but kası yağ asidi düzeyi ve bağırsak morfolojisi üzerine olan olumlu etkileri nedeniyle kanatlı karma yemlerinde özellikle % 1 düzeyinde kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the impact of varying amounts of jujube (Ziziphus jujuba Mill.) fruit added to mixed feed on the performance, carcass characteristics, meat quality, antioxidant levels, and selected blood parameters of broiler chickens. A total of 160 male Ross-308 broiler chickens were used, with 40 in each group. The groups were divided into four subgroups, each containing 10 broiler chickens. The research groups consisted of a control group without jujube fruit, and three experimental groups: H-0.5 (0.5 % jujube fruit), H-1 (1 % jujube fruit), and H-2 (2 % jujube fruit). On the 42nd day of the experiment, the H-1 group showed the best results in terms of body weight (P0.05). As a result, it was concluded that jujube fruit, which is mainly used for its antioxidant properties, can be used in poultry compound feeds especially at 1% level due to its positive effects on performance, blood parameters, antioxidant paranmeters, thigh muscle fatty acid level and intestinal morphology.