Farklı kemik kalınlıklarına sahip hastalarda kapalı sinüs yükseltme tekniği ile yerleşatirilen implantların rezonans frekans analizi ve manuel tork değerlerinin incelenmesi
Investigation of resonance frequency analysis and manual torque values of implants placed with closed sinus rising technique in patients with different bone thickness
  1. Tez No: 851620
  2. Yazar: BERK SATIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ASLI GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sinüs yükseltme, İmplantasyon, Stabilite, Sinus elevation, Implantation, Stability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Lateral yaklaşıma göre daha konservatif olan krestal yaklaşımın operasyon süresinin ve postoperatif morbiditenin azalması, daha az travmatik olması gibi çeşitli avantajları vardır. Güncel çalışmalar, maksiller sinüs tabanının yükseltilmesi için krestal yaklaşımın, dişsiz posterior maksillada minimal rezidüel kemik yüksekliği 4 mm veya az olan hastalarda da kullanım için geçerli bir teknik olduğunu belirtmiştir. Çalışmamızda düşük vertikal boyutlardaki kemiklerde yapılmış implantların primer stabiliteleri ve rodyografik ölçümleri karşılaştırılarak değerlendirilecektir. Yöntem: Çalışmada 25 tanesi 5mm'den az, 25 tanesi 5mm'den fazla vertikal boyuta sahip kapalı sinüs yükseltme ile yapılmış 50 implant 2 grup şeklinde incelenecektir. Kayıtlardaki ISQ değerleri, manuel yerleştirme torku değerleri ve vertikal kemik boyutları istatistiksel olarak incelenecektir. Bulgular: Manuel yerleştirme tork değerleri ile ISQ değerleri arasında anlamlı pozitif korelasyon gözlenmiştir. 4mmden az vertikal boyuta sahip kemikteki implantların ISQ ve RFA değerleri ile daha fazla vertikal kemik boyutundakiler arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Sonuç: Lift operasyonlarında 5mm'den az kemik yüksekliği bulunan hastalarda, hassas bir şekilde uygulanan krestal yaklaşım tekniği, yeterli kemik grefti ve PRF kullanımı, uzun olmayan implant boyu seçimi ile başarılı olabilmektedir. İyileşme başlığı için implantlar açıldığında implantların yeterli sekonder stabilite gösterdiği ve greft yerleştirilen sinüs bölgesinde yeterli kemik oluşumu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: There are various groups such as the crestal approach, which is more conservative than lateral treatment, less traumatic, and less traumatic. He stated that current movements, the crestal approach for elevating the floor of the maxillary sinus, and movements with minimal residual bones of 4 mm or less in the toothless posterior maxilla, are also valid techniques for use. In our study, the primary stability and radiographic measurements of implants made in bones with low vertical dimensions will be evaluated by checking. Material Methods: In the study, 50 implants made with closed sinus elevation, 25 of which have a vertical dimension of less than 5 mm and 25 of which have a vertical dimension of more than 5 mm, will be examined in 2 groups. ISQ values, manual placement torque values and vertical bone dimensions will be examined statistically. Results: A significant positive correlation was observed between manual insertion torque values and ISQ values. No significant difference emerged between the ISQ and RFA values of implants in bone with a vertical dimension of less than 4 mm and those with more vertical bone dimensions. Conclusion: Lift operations can be successful in patients with a bone height of less than 5 mm, with a precisely applied crestal approach technique, use of adequate bone graft and PRF, and selection of a short implant length. When the implants were opened for the healing cap, the implants showed sufficient secondary stability and sufficient bone formation was observed in the sinus area where the graft was placed.