Kamu alımlarında yeni yöntem arayışları Türk kamu alım sisteminin uluslararası düzenlemelerle uyumlaştırılması
Search for new methods in public procurement harmonization of the Turkish public procurement system with international regulations
  1. Tez No: 851695
  2. Yazar: GENCER KARABEKİR KARAGENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN SAYGIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Alımları, Kamu İhaleleri, UNCITRAL Model Kanunu, Avrupa Birliği Kamu Alım Direktifleri, Devlet Alımları Anlaşması(GPA), Kamu İhale Kanunu, Public Procurement, Public Tender, UNCITRAL Model Law, European Union Public Procurement Directives, Government Procurement Agreement (GPA), Public Procurement Law
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
Kamu alımları kavramıyla, devletlerin kendi mali kaynaklarını kullanarak piyasadan tedarik ettikleri mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kastedilmektedir. Herhangi bir devletin yerine getirmesi gereken kamu hizmetleri düşünüldüğünde, kamu alımlarının basit bir mal alımından, komplike bir yapım işine kadar birçok farklı görünümde karşımıza çıkabileceği rahatlıkla anlaşılmaktadır. Kamu alımları sahip oldukları bu geniş uygulama alanından kaynaklı olarak dünya ekonomisinde önemli bir yer kaplamaktadır. Ancak kamu alımlarının etkileri sadece ekonomi alanıyla sınırlı değildir. Kamu alımları aynı zamanda vergi ve kalkınma politikalarında, sosyoekonomik ve çevre hedeflerinde, devlet yönetimi ile sözleşmelerin akdedilmesi bağlamında hukuk düzeni üzerinde dahi etkiler doğurabilmektedir. Bu denli fazla alanı etkileyen kamu alımlarının düzenlenmesi özel kurallara tabi tutulmuştur. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde, kamu alımlarının düzenlenmesinin sebepleri, kamu alım sistemlerinin amaçları ve kamu alımlarının temel ilkeleri anlatılmıştır. Bölüm kapsamında kamu alımlarının düzenlenmesine neden ihtiyaç duyulduğu, iyi bir kamu alım sisteminin ihdas edilmesi sayesinde hangi hedeflerin gerçekleştirilebileceği belirtilmiştir. İkinci bölümde Kara Avrupasındaki kamu alımlarına ilişkin temel uluslararası düzenlemeler olan UNCITRAL Model Kanunu, Avrupa Birliği Kamu Alım Direktifleri ve Devlet Alım Anlaşması (GPA) incelenmiştir. Bu inceleme sayılan uluslararası düzenlemelerdeki; kapsam, istisna hükümleri, alım usulleri ve sürecin yürütülmesinin analiz edilmesi şeklinde yapılmıştır. Son bölümde ise Türk Kamu Alım Sistemi anlatılarak, uluslararası düzenlemelerle karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Bu analiz, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çalışmanın merkezine alınarak gerçekleştirilmiştir. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun uluslararası düzenlemeler ile farklılıkları vurgulanarak, Türk Kamu Alım Sisteminin uluslararası normlara uyumlaştırılması için yapılması gereken değişiklik önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of public procurement refers to the purchase of goods, services and construction works that states procure from the market using their own financial resources. Considering the public services that any state must provide, it is easily understood that public procurement can appear in many different forms, from a simple purchase of goods to a complex construction work. Public procurement occupies an important place in the world economy due to its wide application area. However, the effects of public procurement are not limited to the economic field. Public procurement can also have effects on tax and development policies, socioeconomic and environmental objectives, and even on the legal order in the context of concluding contracts with the state administration. In the first part of this study, which consists of three parts, the reasons for regulating public procurement, the purposes of public procurement systems and the basic principles of public procurement are explained. Within the scope of this chapter, it is explained why there is a need to regulate public procurement and what goals can be achieved by establishing a good public procurement system. In the second part, the UNCITRAL Model Law, European Union Public Procurement Directives and Government Procurement Agreement (GPA), which are the basic international regulations for public procurement in Continental Europe, are examined. In the international regulations listed in this review; the scope, exception provisions, procurement procedures and execution of the process were analyzed. In the last section, the Turkish Public Procurement System is explained and a comparative analysis with international regulations is made. This analysis was carried out by taking the Public Procurement Law No. 4734 into the center of the study. By emphasizing the differences between the Public Procurement Law No. 4734 and international regulations, suggestions for changes to be made to harmonize the Turkish Public Procurement System with international norms have been made.