Hemşirelik öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeylerinin akademik başarı düzeylerine etkisi
Effect of digital addiction levels of nursing students on academic achievement levels
- Tez No: 851747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Dijital Bağımlılık, Akademik Başarı, Nurse, Digital Addiction, Academic Success
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmada, hemşirelik öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeyleri ve akademik başarı düzeylerinin demografik özelliklerine göre incelemesi ve dijital bağımlılık ile akademik başarı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Akdeniz üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde öğrenim gören öğrenciler arasından basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 260 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada demografik bilgi formu, Dijital Bağımlılık Ölçeği ve Üniversite Öğrencileri İçin Akademik Başarı Envanteri Ölçeğini içeren bir anket formu kullanılarak birincil veri toplanmıştır. İstatistiksel analizler için NCSS 2007 programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, oran, minimum, maksimum) yanı sıra verilerin dağılımı Shapiro-Wilk Testi ile değerlendirilmiştir. Niceliksel verilerin üç ve üzeri grubun karşılaştırmasında KruskallWallis testi; iki grup karşılaştırmasında Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Nicel veriler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Spearman's korelasyon analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda, katılımcıların dijital bağımlılık ve akademik başarı düzeylerinin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında, hemşirelik öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeyleri ile akademik başarı düzeyleri arasında negatif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the digital addiction levels and academic achievement levels of nursing students according to their demographic characteristics and to examine the relationship between digital addiction and academic success. In this context, the study was carried out in descriptive and relation-screening type. The sample of the study consisted of 260 participants selected by simple random sampling method among the students studying at Akdeniz University Faculty of Nursing. In the research, primary data was collected using a questionnaire form including demographic information form, Digital Addiction Scale and Academic Achievement Inventory Scale for University Students. NCSS 2007 program was used for statistical analysis. While evaluating the study data, descriptive statistical methods (mean, standard deviation, median, frequency, ratio, minimum, maximum) as well as the distribution of the data were evaluated with the Shapiro-Wilk Test. Kruskall-Wallis test was used for comparison of quantitative data of three or more groups; Mann-Whitney U Test was used for comparison of two groups. Spearman's correlation analysis was used to determine the relationship between quantitative data. As a result of the analyzes, it was determined that the digital addiction and academic achievement levels of the participants differed significantly according to their demographic characteristics. In addition, it was concluded that there is a negative relationship between the digital addiction levels of nursing students and their academic achievement levels.