İki yaşın altındaki süt çocuklarında COVID-19 enfeksiyonunun demografik, klinik, laboratuvar özelliklerinin ve yönetiminin değerlendirilmesi
Evaluation of demographic, clinical, laboratory characteristics and management of COVID-19 infection in infants under two years of age
  1. Tez No: 851755
  2. Yazar: EMİNE GÜLYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN AYDIN TEKE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, çocuk, enfeksiyon, SARS-CoV-2, süt çocuğu, COVID-19, child, infection, SARS-CoV-2, infant
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Dünya çapında bildirilen COVID-19 enfeksiyonu vakalarının küçük bir kısmını pediyatrik yaş grubundaki hastalar oluşturmaktadır. COVID-19 enfeksiyonu çocuklarda genellikle hafif seyirli bir hastalıktır ve semptomatik çocukların azında hastaneye yatış gerekmektedir. Yetişkinlerde COVID-19 enfeksiyonu hakkında çok sayıda araştırma olmasına rağmen, bu virüsün pediyatrik popülasyondaki etkileri hakkındaki veriler kısıtlıdır. Hastanede yatan çocuk hastalarda COVID-19 enfeksiyonunun özellikleri, yönetimi ve prognozu hakkında daha çok veriye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışma, COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatırılan iki yaşından küçük çocukların demografik özelliklerini, klinik seyrini, laboratuvar bulgularını ve yönetimini karakterize etmeyi ve hastanede yatış sırasında şiddetli hastalıkla ilişkili hasta özelliklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve yöntem: Mart 2020-Aralık 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ), Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi edilen, yaşları 29 gün- 24 ay arasında olan, hastaneye başvuru sırasında alınan COVID-19 PCR testi pozitif sonuçlanan hastalar dahil edildi. Vakaların demografik, klinik özellikleri ve laboratuvar verileri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 54 hasta dahil edildi. Hastaların %63'ü erkekti. Medyan yaş 2,5 aydı. Hasta bireyle temas öyküsü olan 33 (%61) hasta vardı. En yaygın semptomlar ateş (n=41, %75,9) ve öksürüktü (n=23, %42,6). En yaygın laboratuvar anormalliği lenfopeni (n=32, %59,2) ve trombositozdu (n=27 %50). Hastaların göğüs radyografilerinde; %27,8'inde infiltrasyon, %3,7'sinde plevral efüzyon, %1,8'inde pnömotoraks saptandı. Hastaların %24,1'inin (n=13) şiddetli hastalık geçirdiği görüldü. Eşzamanlı bakteriyel enfeksiyon saptanan dört (%7,4) hasta vardı. En sık saptanan komorbidite nörolojik hastalıklardı. Komorbidite varlığı (p= 0,004), gestasyonel yaşa göre doğum ağırlığının düşük olması (p= 0,007), C- reaktif protein yüksekliği (p= 0,049), anemi (p= 0,046) ve hipoalbuminemi (p= 0,027) olması şiddetli hastalık ile ilişkili bulundu. Yoğun bakıma yatış oranı %14,8 (n=8), invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı oranı %12,9 (n=7) ve mortalite oranı %7,4 (n=4) olarak bulundu. Sonuç: Çocuklarda COVID-19 enfeksiyonu genellikle hafif bir klinik tabloya neden olsa da komorbiditesi olan küçük çocuklarda daha şiddetli seyredebileceği akılda tutulmalıdır. Akut odağı olmayan ateş kliniği ile başvuran hastalarda COVID- 19 PCR testinin alınması invazif girişimleri, ileri tetkikleri ve gereksiz antimikrobiyal ilaç kullanımını önleyebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The pediatric age group constitutes a small portion of the reported cases of COVID-19 infection worldwide. COVID-19 infection is usually a mild disease in children, and few children require hospitalization. Although there is a great deal of research on COVID-19 infection in adults, data on the effects of this virus in the pediatric population are limited. More data are needed on the patient's characteristics, management and prognosis of COVID-19 infection in hospitalized pediatric patients. This study aims to characterize the demographic characteristics, clinical course, laboratory findings and management of children younger than two years old hospitalized for COVID-19 infection, and to identify patient characteristics associated with severe illness during hospitalization. Materials and Methods: Between March 2020-December 2021, patients aged between 29 days and 24 months, who were hospitalized at Health Science University Dr. Sami Ulus Gynecology, Obstetrics and Child Health and Diseases Training and Research Hospital and whose COVID-19 PCR test was positive at admission to the hospital, were included. Demographic, clinical features and laboratory data of the cases were analysed retrospectively. Results: A total of 54 patients were included in the study. 63% of the patients were male. Median age was 2.5 months. There were 33 (61%) patients who had a history of contact with the sick individual. The most common symptoms were fever (n=41, 75.9%) and cough (n=23, 42.6%). The most common laboratory abnormalities were lymphopenia (n=32, 59.2%) and thrombocytosis (n=27, 50%). Chest radiographs of the patients revealed infiltration 27.8%, pleural effusion 3.7%, and pneumothorax 1.8% of the patients. It was observed that 24.1% (n=13) of the patients had severe disease. Four patients (7.4%) had concomitant bacterial infection. The most common comorbidity was neurological diseases. Presence of comorbidity (p=0.004), low birth weight for gestational age (p=0.007), high C-reactive protein (p=0.049), anemia (p=0.046) and hypoalbuminemia (p=0.027) were associated with severe disease. found. The rate of hospitalization in the intensive care unit was 14.8% (n=8), invasive mechanical ventilation was 12.9% (n=7), and the mortality rate was 7.4% (n=4), respectively. Conclusion: Although COVID-19 infection in children usually causes a mild disease, it should be kept in mind that it may progress more severely in young children with comorbidities. Using the COVID-19 PCR test in patients presenting with acute fever without source may prevent invasive procedures, further investigations and unnecessary antimicrobial drug use.