Zonguldak Kızılcakese mevkiinde bulunan kaynak suyunun (Ceylanpınar) bazı kalite parametrelerinin saptanması ve halk sağlığı açısından değerlendirilmesi
Determination of some quality characteristics of spring water (Ceylanpınar) in near the Kızılcakese in Zonguldak and assesment of people health
- Tez No: 85183
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR İBAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Doğal Kaynak Suyu, İçme Suyu, Halk Sağlığı
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi ZONGULDAK KIZILCAKESE MEVKİİNDE BULUNAN KAYNAK SUYUNUN ( CEYLANPINAR ) BAZI KALİTE PARAMETRELERİNİN SAPTANMASI VE HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Tuğrul DERELİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Kadir İBAOĞLU Aralık 1999, 117 sayfa. Bu çalışmada, Zonguldak Bölgesi Toptaşı Kızıcakese (Yuvarta) Köyü Mevkii'nde bulunan depo ve çeşmesi olan, hiçbir işlem görmeyen ve halkın sürekli olarak içme amacıyla kullandığı Ceylanpınar olarak adlandırdığımız doğal kaynak suyunun bazı kalite parametrelerinin saptanması ve halk sağlığı açısından değerlendirmesi amacıyla, 1999 yılında 10 aylık bir dönem içinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Doğal kaynak suyunun toplandığı deponun sürekli akar halde bulunan tahliye su borusundan belirli aralıklarla örnekler alınarak, fiziksel ve kimyasal analizlerden koku, tat, renk, bulanıklık, klorür, sülfat, kalsiyum, magnezyum, toplam sertlik, alüminyum, pH değeri, nitrat, demir,mangan, bakır, çinko, florür, toplam organik madde, amonyum, amonyak, bor, nitrit, fenol, kadmiyum, siyanür, krom, nikel ve mÖZET (devam ediyor) kurşun analizleri ; mikrobiyolojik analizlerden toplam mesofilik aerobik bakteri (jerm) sayısı, koliform, fekal koliform, E.coli, fekal streptokok ve Cl per/ringens'in saptanmasına yönelik analizler yapılmış, ayrıca su sıcaklığı ve debisi ölçülmüştür. Bulunan değerler, tablo ve grafikler halinde verilmiştir. Çalışılan doğal kaynak suyunda saptanan bazı kimyasal ve mikrobiyolojik niteliklerin, 18 Ekim 1997 tarihli“Doğal Kaynak, Maden ve İçme Sulan ile Tıbbı Suların İstihsali, Ambalajlanması ve Satışı Hakkında”çıkarılan yönetmelikte ve“TS 266 İçme Suyu standardı”nda doğal kaynak sulan için belirlenen standart değerlere uymadığı, ve bu haliyle içilmesinde sağlık yönünden sakınca bulunduğu, ancak bazı koruma tedbirleri alınarak veya belirli işlemlerden geçirilerek içme suyu olarak kullanılabileceği saptanmıştır. Yine doğal kaynak suyunun sıcaklığı ve debisinde değişmeler gözlenmiştir. Aynca bu değişikliklerin ve mikrobiyolojik kirliliğin nedenleri ve zamanı araştırılmıştır. Dolayısıyla yöre halkının içme suyu olarak çok rağbet ettiği, sadece damak tadı ile karar vererek beğendiği bu tür sulann, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin belirli aralıklarla mutlaka yapılması ve buna göre içilebilirliğine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis DETERMANITION OF SOME QUALITY CHARACTERISTICS OF SPRING WATER (CEYLANPINAR) IN NEAR THE KTZILCAKESE IN ZONGULDAK AND ASSESMENT OF PEOPLE HEALTH Tuğrul DERELİ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: Prof.DnKadir İBAO?LU December 1999, 117 pages. In this study, The physical, chemical and microbiological analysis had been made in 10 mounth period in 1999, for the determination of some quality characterictics and with an eye to assesment of people health in natural spring water, called as Ceylanpinar, which is always used as nonprocessing drinking water, having reservoir and fountain in Toptası Kızılcakese (Yuvarta) village in Zonguldak. Periodical water samples, flowing continously from bilge-pipes of reservoir, collecting natural spring water, had been taken. In this water samples, analysis had been made as odour, taste, colour, turbidity, sulphate, calcium, magnesium, total hardness, aluminum, pH value, nitrate, ferric, manganese, cupper, zinc,ABSTRACT (continued) fluorine, total organic matter, ammonium, ammonia, boron, phenol, cadmium, cyanide, chromium, nickel and lead from physical and chemical analysis, total mesophilic aerobic bacteria (jerm) count, coliform, fecal coliform, Kcoli, fecal streptococci and Cl.perfringens, microbiological analysis. In addition, water temperature and flow had been measured. The present result had been given in table and graphics. Some of chemical and microbiological characteristics, determined in this natural spring water had not been conformed for naturel spring water's standard values in TS 266 Drinking Water standard and“ The Regulations of Production, Packaging and Selling of Natural Spring, Mineral, Drinking and Medical Water”and drinking this water in this condition for health has objection. But, this natural water is only used for drinking water taking some protection precaution or applying some spesific proces. And the temparature and flow of natural spring water had been analysed for changing. The result and time of this changing and microbiological dirtiness had also been searched. As regards, in consequance, this kind of water, our people wish for drinking water, and approve of deciding for plate taste, should be analysed for physical, chemical, microbiological limits periyodically, and then should be decieded to drink. Key Words : Natural Spring Water, Drinking Water, People Health Science Code: 405.05.01 VI