Bartın'daki pinus pinaster ait. üzerinde morfolojik araştırmalar
Investigation on the morphological characteristics of pinus pinaster ait. in Bartın
- Tez No: 85184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN SARIBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sahilçamı, Pinus pinaster, morfolojik özellikler, Maritime pine, Pinus pinaster, morphological characteristics
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BARTIN'DAKİ Pinus pinaster Ait. ÜZERİNDE MORFOLOJİK ARAŞTIRMALAR Abdullah DUMAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Metin SARIBAŞ Eylül 1999, 51 sayfa Bu çalışmada Bartın yöresi Sahilçamı plantasyonlarının morfolojik özelliklerindeki varyasyonlar incelenmiştir. Araştırmada ibre, kozalak, polen ve kabuğun morfolojik özellikleri detaylı olarak incelenmiş, bunun yanında ağaçların dallanma şekilleri, dal açılan gibi özellikler hakkında gözlemler ve incelemeler yapılmıştır. mÖZET (devam ediyor) Araştırma sonuçlarına göre; morfolojik özellikler (ibre boyu ve genişliği, kozalak boyu ve genişliği, kabuk özellikleri vs.) bakımından farklı deneme alanları arasında anlamlı fark yani varyasyon bulunmaktadır. Ancak bulunan bu farkı belirli ekolojik faktöre (bakı, rakım, eğim, reliyef, toprak, iklim vs.) bağlamak imkanı bulunmamaktadır. Bu morfolojik varyasyonlar üzerinde ekolojik faktörlerin etkisi tek tek görülmemekte olup, bütün ekolojik faktörler morfolojik özellikler üzerinde toptan etki yapmaktadır. Morfolojik özelliklerden bazıları ( dal açısı, ibre boyu vs.) kar zararına göre değişim göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science (M.Sc.) Thesis INVESTIGATIONS ON THE MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF Pinus pinaster Ait. IN BARTIN Abdullah DUMAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Ass.Prof. Metin SARIBAŞ September 1999, 51 pages In this study, the morphological variation ( needle length and width, cone length and width etc.) of maritime pine were investigated in Bartın region. According to findings, there is no direct interconnection between morphological characteristics (needle length and width, cone length and width etc.) and definiteABSTRACT (continued) ecological factors (exposure, altitude, gradient, soil and climate). All the ecological factors effect the morphological characteristics of maritime pine totally. Some of morphological characteristics (limb angle, needle length and width etc.) vary with snow effects and snow hazards.