İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası kitabındaki sıfatların üslûba katkısının incelenmesi
Examination of İhsan Oktay Anar's additional contribution to the style of the addictions in the book of 'The Atlas of Misty Continents'
  1. Tez No: 851869
  2. Yazar: EDA KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA PİLANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Üslûp, Dilbilim, Sıfatlar, Style, Linguistics, Adjectives
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı, yazılan bir eserde üslûbun kullanımı ve sıfatların üslûba katkısını incelemektir. İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası romanında sözcüklerim kullanımı, çağrışımları ve sıfatlarla beraber eserin üslûbuna katkısı ele alınmıştır. Eserde sıfatlar fişleme yöntemi ile tek tek bulunup gruplandırılmıştır. Gruplandırmalar sonrasında kullanılan sıfatların üslûp üzerindeki katkısı tasvîri ve tevekkünî üslûp inceleme yöntemlerinden yararlanılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada İhsan Oktay Anar'ın sıfatlardan ne şekilde yararlandığından yola çıkarak yazarın genel üslûbu hakkında da bilgi edinmeye çalıştık. Bu incelemeyi yaparken üslûp ve üslûpbilim yöntemlerini de göz ardı etmeden çalışmamıza yön verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the use of style and the contribution of adjectives to style in a written work. The use of words in İhsan Oktay Anar's novel ''The Atlas of Misty Continents'', their connotations and adjectives as well as their contribution to the style of the work are discussed. In the work, the adjectives were found one by one and grouped by the method of tagging. After the groupings, the contribution of the adjectives used on the style was evaluated by using the methods of descriptive and tawakkuni style analysis. In this study, we also tried to obtain information about the general style of the author, based on how İhsan Oktay Anar uses adjectives. While making this examination, our work has been guided without ignoring the styles and stylistics methods.