Örgütsel sosyalleşmenin sanal kaytarmaya etkisi: Otomotiv sektöründe bir uygulama
The effect of organizational socialization on cyberloafing: An application in the automotive industry
- Tez No: 851870
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI GEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel sosyalleşme, Örgütsel sosyalizasyon, Sanal kaytarma, Siber aylaklık, Organizational socialization, Cyberloafing, Cyberslacking
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı otomotiv sektörü çalışanlarının örgütsel sosyalleşme düzeylerinin sanal kaytarmaya etkisinin tespit edilmesidir. Sanal kaytarma olumsuz sonuçlara yol açan istenmeyen davranışlar olarak ifade edilmektedir Araştırma istenmeyen bu davranışların önlenebilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bunun yanında ikincil amaç olarak demografik değişkenler ve çalışma süreleri ile örgütsel sosyalleşme ve sanal kaytarma ilişkisinin ortaya konması belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın çalışanlarına anket uygulanmıştır. Anket formu demografik faktörler ve çalışma süreleri bilgileri, örgütsel sosyalleşme ölçeği ve sanal kaytarma ölçeği olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. 208 gönüllü katılımcıdan toplanan anket verileri SPSS programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde T testi, Anova analizi ve korelasyon testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre örgütsel sosyalleşme ve sanal kaytarma arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel sosyalleşme ile demografik faktörler ve çalışma süreleri arasındaki ilişki incelendiğinde cinsiyet faktörü dışında anlamlı bir farklılık bulunmadığı, sanal kaytarma ile demografik faktörler ve çalışma süreleri arasındaki ilişki incelendiğinde ise cinsiyet, eğitim durumu, kurumdaki ve iş hayatındaki toplam çalışma süresi faktörlerine göre farklılaşma olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of the organizational socialization levels of the employees of the automotive industry on virtual loafing. Cyberloafing is described as unwanted behavior that results in negative outcomes. The study is crucial for preventing these undesirable behaviors. In addition, as a secondary purpose, the study aims to reveal the relationship between demographic variables and employment duration and organizational socialization and cyberloafing. To that end, a survey was conducted among the employees of a company in the automotive industry. Survey form was comprised of three parts; demographic factors and employmemt duration info, organizational socialization scale and cyberloafing scale. The survey data collected from from 208 voluntary participants was analyzed through SPSS programme. T test, Anova analysis and correlation test were used to analyze the data. The analysis showed that there's no significant relationship between organizational socialization and cyberloafing. When the relationship between the organizational socialization and demographic factors and employment duration is examined; there is no significant difference other then gender and when the relationship between cyberloafing and demographic factors and employment duration is examined; differentiation by gender, educational status, employment duration at the company and overall employment duration was observed.