Ulusal varlık fonları ve Türkiye Varlık Fonunun değerlendirilmesi
Sovereign wealth funds and the assessment of Turkey Wealth Fund
  1. Tez No: 630394
  2. Yazar: EMRE OĞUZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Varlık Fonu, Türkiye Varlık Fonu, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, Sovereign wealth fund, Turkiye Wealth Fund, Turkiye Wealth Fund Management Company
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Uzun zamandır finansal sistem içerisinde varlıklarını sürdüren ulusal varlık fonları, son yıllarda yaşanan finansal gelişmelerle birlikte toplam varlık miktarında yaşanan artış sonucu ekonomik sistem içerisinde daha önemli birer aktör haline gelmiştir. Bu gelişmeye paralel olarak Türkiye Varlık Fonu (TVF) da 2016 yılında kurularak faaliyetlerine başlamıştır. TVF'nin Türkiye ekonomisi üzerindeki muhtemel etkilerinin analiz edilerek hedeflerine ulaşması amacıyla öneri ve eleştiriler sunmayı amaçlayan bu çalışmada SWOT analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, fonun zayıf yönlerini çözüp güçlü yönlere odaklanması halinde başarılı olabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sovereign Wealth Funds which have been active in the financial system for a long time, have become more important actors in the economic system as a result of the increase in the total amount of assets along with the financial developments in recent years. In parallel to these developments, the Turkey Wealth Fund (TVF) was established in 2016 and started its operations. This study used SWOT analysis aims to provide suggestions and criticisms the fund in order to achieve its goals. As a result of the study, it was evaluated that the fund would be successful if it resolves the weaknesses and focuses on strengths.