Ekserji analizi kullanılarak içten yanmalı bir motorun optimizasyonu
Optimization of an internal combustion engine using exergy analysis
- Tez No: 85188
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOPAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Exergy, internal combustion engine, thermomechanical exergy, chemical exergy
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi EKSERJİ ANALİZİ KULLANILARAK İÇTEN YANMALI BİR MOTORUN OPTİMİZASYONU Lütfı KÖKTÜRK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet KOP AÇ Eylül 1999, 84 sayfa Mevcut bir motor test ünitesi üzerinde, içten yanmalı motordan alınan gerçek çalışma verileri kullanılarak enerji ve ekserji analizleri uygulanmıştır. İçten yanmalı motorda enerji ve ekserji analizleri değişik devirler için uygulanarak, her devire ait sistemin giriş ve çıkışındaki toplam ekserjileri (termomekaniksel ekserji + kimsayal ekserji) ve kayıp ekserjileri belirlenmiştir. İçten yanmalı motorda ekserji kayıplarının eksoz gazları, soğutma suyu ve radyasyondan olduğu düşünülmüştür. Her bir devirin ekserji kayıpları belirlenip birbiriyle karşılaştırılmıştır. İçten yanmalı motor üzerinde yapılmış olan enerji analizi sonucunda; optimum çalışma durumunun hangi devirde olduğu belirlenemezken, ekserji analizi sonucunda ekserji kaybının minimum olduğu devir 2580 dev/dak olarak tesbit iiiÖZET (devam ediyor) edilmiştir. Bu çalışmalar doğrultusunda en sağlıklı sonuç ekserji analizi sonucu olduğundan içten yanmalı motorun, ekserji kaybının en düşük olduğu 2580 dev/dak civarlarında en ekonomik devirde çalıştığı sonucuna varılmıştır. Anahtar sözcükler : Ekserji, İçten yanmalı motor, Termomekaniksel ekserji, Kimyasal ekserji Bilim kodu : 625.04.01; 625.04.04; 625.05.03 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis OPTIMIZATION OF AN INTERNAL COMBUSTION ENGINE USING EXERGY ANALYSIS Lütfi KÖKTÜRK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet KOP AÇ September 1999, 84 pages. Energy and exergy analysis have been applied to an existing engine test unit using the experimental data of an internal combustion engine. Applying energy and exergy analysis for each speed, total exergies(thermomechanical exergy+ chemical exergy) and the exergy losses have been determined at inlet and outlet conditions. The exergy losses were assumed to be due to exhaust gases, cooling water and radiation. The exergy losses of each speed were compared with each other. At the end of the energy analysis done on the internal combustion engine, at which speed optimum operating position had not been determined, but as a result of the exergy analysis minumum exergy lost was determined to be at 2580ABSTRACT(continued) r/min. As a result of these studies as the best result was due to the exergy analysis, the most economical operation was thought to be 2580 r/min at which the exergy lost was the minumum.