Değişken kanatlar üzerinden akışta optimum geometrinin belirlenmesi
Determination of optimum geometry for flow over the various airfoils
- Tez No: 85195
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOPAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: External Flows, Drag Force, Lift Force, Airfoil
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi DEĞİŞKEN CİSİMLER ÜZERİNDEN AKIŞTA OPTİMUM GEOMETRİNİN BELİRLENMESİ Meltem YILMAZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Mehmet KOPAÇ Şubat 1999, 144 sayfa Bu çalışmada, eksenel simetrik kanatlar üzerinden hava akışında, profil hücum açısının ve profil şekil parametrelerinin, aerodinamik kuvvet ve moment üzerinde ne gibi etkileri olduğu, başka bir deyişle, kanat performansım nasıl etkiledikleri araştırılmıştır. Bu amaca yönelik olarak, kanat profili etrafındaki sıkışamaz-viskoz akım alanından kaynaklanan aerodinamik kuvvet ve moment sistemi, teorik ve deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmanın deneysel kısmı için alçak sabsonik hızlarda (küçük Mach sayılarında), 300mm x 300mm boyutlu, açık devreli, kapalı deney odalı TE54 Rüzgar Tüneli mÖZET (devam ediyor) kullanılmıştır. Deneysel çalışmada, 3 farklı kanat profili için değişik hava hızlarında 0°-22° hücum açısı aralığında ölçümler yapılmıştır. NACA 0012 profiline ait basınç katsayısının hücum açısına göre değişimi belirlenmiştir. Kanat modellerine etkiyen aerodinamik kuvvet ve moment ölçümleri, test bölgesinin yan duvarına monte edilmiş olan Plint Üç Bileşenli Balans TE 81 yardımıyla yapılmıştır. Sonuç olarak; etkinlik oranlarına (Cl/Cd) göre, düşük hızlarda küçük açıklık oranlı (b/c) profilin, yüksek hızlarda da büyük açıklık oranlı profilin daha performanslı olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler :Dış Akışlar, Sürüklenme Kuvveti, Kaldırma Kuvveti, Airfoil Bilim Kodu :625.04.03 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF OPTIMUM GEOMETRY FOR FLOW OVER THE VARIOUS AIRFOILS Meltem YILMAZ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet KOP AÇ February 1999, 144 pages In the present study, the influences of the angle of attack and the airfoil shape properties on the aerodynamic force and moment for air flow around axially symmetric wings, in other terms, the influence of those parameters on the performance of wings have been investigated. For this purpose aerodynamic force and moment systems have been examined both theoretically and numerically around an airfoil for incompressible viscous flow. In the experimental part of the present study a 300mmx300mm dimensioned TE 54 Wind Tunnel of open conduit with closed test chamber has been used at low subsonic velocities (small Mach numbers). Measurements were made at various flow speeds onABSTRACT (continued) three different airfoils at an interval of 0°-22°. The variation of pressure coefficient for NACA 0012 airfoil has been determined. Measurements of aerodynamic force and moment were made by Plint Balans TE 81 of three components mounted on side wall of test chamber. The conclusion of the better performance of profiles with smaller span ratio (b/c), compared to higher ratios were obtained at low flow speeds according to the effectiveness ratio (Cl/Cd).