İlkokul 4.sınıf öğrencilerinin finansal okuryazarlık ve okul kantinini bilinçli kullanma düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between financial literacy and conscious school canteen use levels of 4th grade primary school students
- Tez No: 851970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Davranış, Finansal Tutum, Okul Kantinini Bilinçli Kullanma, Financial Literacy, Financial Behavior, Financial Attitude, Conscious Use of School Canteen
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin finansal okuryazarlık, tutum ve davranış düzeyleri ile okul kantinini bilinçli kullanma düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Karaman ili merkezinde resmî ve özel ilkokulların 4. sınıfta eğitim görmekte olan 3826 öğrenci oluşturmaktadır Bu araştırmanın örneklemini ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilmiş 379 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Marmara Finansal Okuryazarlık Tutum ve Davranış Ölçeği, Okul Kantinini Bilinçli Kullanma Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Araştırmanın betimsel verilerinin analizi Tek Yönlü Varyans Analizi ve Bağımsız Örneklem t-testi yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. İlkokul 4.sınıf öğrencilerinin finansal okuryazarlık davranışları ile okul kantinini bilinçli kullanma davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek adına bu çalışmada ilişkisel tarama modeli (Pearson Korelasyon Katsayısı) kullanılmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki yordama gücünü test etmek için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin finansal okuryazarlık tutum ve davranış düzeylerinin yüksek seviyede olduğu, yaş ve okul türü değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği; okul kantinini bilinçli kullanma düzeylerinin yüksek seviyede olduğu ve okul türü değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma bulgularında finansal okuryazarlık tutum ve davranışları ile okul kantinini bilinçli kullanma davranışları arasında orta derecede pozitif yönde ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin finansal okuryazarlık tutum ve davranış düzeylerinin okul kantinini bilinçli kullanma davranışlarını %22 oranında açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları ilgili alan yazın ışığında tartışılmış, araştırmacı ve uygulayıcılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the financial literacy, attitude, and behavior levels of fourth grade primary school students and their level of conscious use of the school canteen. The population of this research consists of 3826 students studying in the 4th grade of public and private primary schools in the center of Karaman province in the 2022-2023 academic year. The sample of this research consists of 379 students selected by criterion sampling method. The data of the study were collected with Marmara Financial Literacy Attitude and Behavior Scale, School Canteen Conscious Use Scale and Personal Information Form. The descriptive data of the study were analyzed with One-Way Analysis of Variance and Independent Sample t-test methods. The correlational screening model (Pearson Correlation Coefficient) was used in this study to examine the relationship between the financial literacy behaviors of 4th grade primary school students and their conscious use of the school canteen. Multiple linear regression analysis was used to test the predictive power between the variables. According to the research findings, it was concluded that students' financial literacy attitude and behavior levels were at a high level, differed significantly according to age and school type variables; their level of using the school canteen consciously was at a high level and differed significantly according to the school type variable. In the findings of the research, it was concluded that there was a moderate positive relationship between financial literacy attitudes and behaviors and conscious use of school canteens. In addition, it was concluded that students' financial literacy attitudes and behavior levels explained 22% of their behaviors of using the school canteen consciously. The results of the study were discussed in the light of the relevant literature and recommendations were presented for researchers and practitioners.