Ankara 112 çalişanlarinin trafik kazalarinda olay yeri güvenliği bilgisi ve değerlendirilmesi
The scene safety knowledge and evaluation of ankara 112 emergency personnels in traffic accidents
- Tez No: 316887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. NUR AKSAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, İlk ve Acil Yardım, Accidents, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: 112 Acil, Trafik, Trafik Kazası, Olay Yeri, Güvenlik, 112 Emergency, Traffic, Scene, Traffic Accident, Safety
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kazaların Demografisi ve Epidemiyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZETBu Araştırma, Ankara İl merkezindeki, İl ambulans servisi başhekimliğine bağlı Şehir merkezindeki ve ilçelerdeki, 112 ASH istasyonlarında çalışan personelin trafik kazalarında olay yeri güvenliği bilgi düzeyinin ölçülmesine yönelik yapılmış kesitsel bir araştırmadır. Araştırmaya Ankara 112 istasyonlarında çalışan 750 kişiden 568 kişi katılmıştır. Katılım oranı % 75.7'dir.Anket çalışması Ankara 112 istasyonlarında çalışan personele uygulatıldıktan sonra toplanmış, toplanan veriler SPSS 15.0 istatistiksel analiz programına yüklenerek değerlendirilmiştir.Araştırmaya katılanların % 55.3'ünün kadın, % 44.7'sinin erkek olduğu verisine ulaşılmıştır.Paramedik ve ATT toplamlarının araştırmaya katılan personel oranının % 58.1'ini oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.Trafik kazalarında olay yerine ulaşan ilk kolluk kuvveti olarak katılımcıların % 45.0'ı hiçbir ekibin olay yerine ulaşamadığını ilk olarak 112 ekiplerinin ulaştığını belirtmiştir.Katılımcıların % 85.7'si 112 de çalıştıkları süre zarfında trafik kazası olmuş bir olay yerinde kaza geçirmemiş olduğunu,% 11.4'ü ise trafik kazası olmuş bir olay yerinde kaza geçirmiş olduğunu belirtmiştir.Katılımcılar çalıştıkları süre zarfında trafik kazalarına müdahale ederken olay yerinde ikinci bir trafik kazasıyla karşılaşma durumu sorusuna % 19.4 ?Evet? % 74.7 ?Hayır? ve % 5.6 ?Hatırlamıyorum? cevabı vermişlerdir.Bu bağlamda öneriler;112 personelinin çalışma ortamındaki risklerine ve tehlikelerine her zaman değinilmeli, bu iddiaları destekleyici çalışmalar yapılmalıdır.Trafik kazalarında olay yeri güvenliğinin etkin ve doğru bir biçimde oluşturulması için kurumlar arası koordinasyon oluşturulmalıdır.112 çalışanları bütüncül bir yaklaşım gerektiren olay yeri güvenliğinin sağlanması için bu konuyla ilgili bilgi düzeylerini arttırmalı, eğitimler belirli periyotlarla yenilenmeli ve kişisel koruyucu ekip/ekipmanları disiplinli bir şekilde kullanmalıdır.Kazalarda ve diğer vakalarda kullanılan kişisel koruyucu güvenlik ekipmanlarının eksiklikleri tamamlanmalı ve personelin bu ekipmanları kullanması teşvik edilmeli.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis research is a cross-section study and by aiming to measure scene safety knowledge levels of Ankara 112 emergency personnels in Traffic accidents.This study carry on 112 Emergency Medical Staff in the Ankara province and county working at 112 stations.568 out of the 750 personnels working in the Ankara 112 Emergency Stations participated to the study.The participation proportion is % 75.7.İn this study,face to face questionnaire is used as a data collection method. The collected data were analyzed using SPSS 15.0 statistical analysis program installed on.55.3 % participants of the are female and 44.7 % are male.The 58.1 % of the participants is a combination of paramedic and ATT.According to participants( 45.0 %),“the first law enforcement officer in traffic accidents reached the scene, no team could not reach the scene, first as a crew of 112 is reached,”stated.The 85.7 % of the participants said that“during their time working scene in a traffic accident was no accident?, 11.4 % of the participants stated that ?during their time working scene in a traffic accident was accident?.Participants response to traffic accidents, while working within their time at the scene, the second meeting of a traffic accident, to the question, 19.4 % ”Yes“ 74.7 % ”No“ and 5.6 % ”I don?t remember" responses were given.In this case recommendations;112 personnel to risks and dangers in the environment should always be emphasized, studies supporting these claims must be made.In the event of traffic accidents, workplace safety and effective way to create a true inter-agency coordination should be established.112 employees in the event that requires a holistic approach to ensure scene safety on this issue should increase the level of knowledge, training must be renewed periodically and personal protective equipment teams / equipment should be used in a disciplined manner.Used in accidents and cases of other personal protective safety equipment must complete lack of and personnel use of this equipment should be encouraged.