Güreş organizasyonlarındaki kriz yönetimlerinin güreşçi özelliklerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of crisis management in wrestling organizations according to wrestler characteristics
  1. Tez No: 852185
  2. Yazar: FARUK AKKOYUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş, Organizasyon, Kriz Yönetimi, Wrestling, Organization, Crisis Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, güreş ile uğraşan sporcuların güreş organizasyonlarında doğabilecek krizlerin yönetilmesiyle ilgili bakış açılarının demografik özelliklerine göre değişip değişmediğinin belirlenebilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç ile Abdullah Çalışkan tarafından geliştirilen“Kriz Yönetimi Ölçeği”çeşitli spor kulüplerinden rastgele seçilmiş 189 güreşçiye uygulanmıştır. Ölçeğin sonuçları SPSS 26 paket programı analiz edilmiştir. Verilerin frekans ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistikleri gösterilmiş, ölçeğe ait her bir alt boyutun betimleyici istatistikleri çıkartılarak yorumlanmıştır. Toplanan verilere yapılan normallik testleri sonucu verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir; bu sebeple bağımsız değişkenlerin karşılaştırılmasında non-parametrik istatistiksel testlerden Mann Whitney-U Testi ve Kruskal Wallis Testi uygulanmıştır, anlamlı farklılık bulunan sonuçlarda, farkın kaynağının etki değeri Rosenthal formülü ile hesaplanmıştır. Ayrıca verilerin güvenirliği Cronbach Alfa katsayıları hesaplanarak kontrol edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, güreşçilerin kriz yönetimini benimsediği ve güreş organizasyonlarında yönetim kademelerinde görev alacak kişilerin güreş sporu ile uğraşmış kişiler olması gerektiği, mesleki deneyimin arttığında kriz yönetiminin daha tecrübeli yapıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine whether the perspectives of athletes involved in wrestling regarding the management of crises that may arise in wrestling organizations vary according to their demographic characteristics. For this purpose, the“Crisis Management Scale”developed by Abdullah Çalışkan was applied to 189 randomly selected wrestlers from various sports clubs. The results of the scale were analyzed using the SPSS 26 package program. Descriptive statistics of the data such as frequency and percentage were shown, and descriptive statistics of each sub-dimension of the scale were extracted and interpreted. As a result of the normality tests performed on the collected data, it was determined that the data did not show a normal distribution; For this reason, Mann Whitney-U Test and Kruskal Wallis Test, which are non-parametric statistical tests, were applied to compare independent variables. In the results where there was a significant difference, the effect value of the source of the difference was calculated with the Rosenthal formula. Additionally, the reliability of the data was checked by calculating Cronbach's Alpha coefficients. According to the results obtained, it was concluded that the wrestlers adopted crisis management and that the people who will take part in management positions in wrestling organizations should be people who have dealt with wrestling sports, and that crisis management becomes more experienced when professional experience increases.