Elit güreşçilerin spora bağlılık düzeylerinin farklı değişkenler açısından değerlendirilmesi
Evaluation of elite wrestlers' sports commitment levels in terms of different variables
  1. Tez No: 852186
  2. Yazar: ZAFER DAMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş, Spor, Bağlılık, Wrestling, Sports, Commitment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, güreş yapan sporcuların spora bağlılık düzeylerinin, güreşçi demografik özelliklerine göre değişip değişmediğinin belirlenebilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç ile Schaufeli, Bakker tarafından 2004 yılında geliştirilmiş, Gözde Sırgancı tarafından 2019 yılında Türkçe 'ye uyarlanmış ölçek, çeşitli spor kulüplerinden rastgele seçilmiş 212 güreşçiye uygulanmıştır. Ölçeğin öncelikle örneklem grubuna uygunluğu AMOS programı ile test edilmiştir. Araştırma verileri SPSS 26 paket programı analiz edilmiştir. Verilerin frekans ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistikleri gösterilmiş, ölçeğe ait her bir alt boyutun betimleyici istatistikleri çıkartılarak yorumlanmıştır. Toplanan verilere yapılan normallik testleri sonucu verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Bu sebeple bağımsız değişkenlerin karşılaştırılmasında non-parametrik istatistiksel testlerden Mann Whitney-U Testi ve Kruskal Wallis Testi uygulanmıştır, anlamlı farklılık bulunan sonuçlarda, farkın kaynağının etki değeri Rosenthal formülü ile hesaplanmıştır. Ayrıca verilerin güvenirliği Cronbach Alfa katsayıları hesaplanarak kontrol edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre güreşçilerin spora bağlılık düzeyleri, cinsiyet, güreş kategorisi, ekonomik gelir, spor ile uğraşma yılı ve başarı derecelerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine whether the sports commitment levels of wrestling athletes vary according to the demographic characteristics of the wrestlers. For this purpose, the scale, developed by Schaufeli and Bakker in 2004 and adapted to Turkish by Gözde Sırgancı in 2019, was applied to 212 randomly selected wrestlers from various sports clubs. First of all, the suitability of the scale for the sample group was tested with the AMOS program. Research data were analyzed using the SPSS 26 package program. Descriptive statistics of the data such as frequency and percentage were shown, and descriptive statistics of each sub-dimension of the scale were extracted and interpreted. As a result of the normality tests performed on the collected data, it was determined that the data did not show a normal distribution. For this reason, non-parametric statistical tests, Mann Whitney-U Test and Kruskal Wallis Test, were applied to compare independent variables. In the results where there was a significant difference, the effect value of the source of the difference was calculated with the Rosenthal formula. Additionally, the reliability of the data was checked by calculating Cronbach's Alpha coefficients. According to the results obtained, it was determined that the wrestlers' level of commitment to sports differed according to gender, wrestling category, economic income, years of involvement in sports and degree of success.