Ön bölge estetik restorasyonlarda farklı restoratif materyallerin klinik performanslarının değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical performance of different restorative materials in anterior aesthetic restorations
  1. Tez No: 852187
  2. Yazar: İREM AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ELBAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş çürüğü, Estetik, Kron kırığı, Kompozit, Ön bölge restorasyonlar, Travma, Aesthetic, Anterior restorations, Caries, Composite, Crown fracture, Trauma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çocuklarda travma ya da çürük nedeni ile madde kaybı oluşan ön bölge dişlerde kompozit restorasyonların klinik performansını değerlendiren çalışma sayısı sınırlıdır. Yüksek dolduruculu akışkan kompozitlerle gerçekleştirilmiş araştırma mevcut değildir. Bu tez çalışmasının amacı; yüksek dolduruculu akışkan tip kompozitler kullanılarak gerçekleştirilen ön diş restorasyonlarının klinik performansının değerlendirilmesi ve geleneksel tepilebilir kompozitler ile gerçekleştirilen restorasyonlar ile karşılaştırılmasıdır. Bu randomize, prospektif, tek merkezli, üçlü kör, kontrollü klinik araştırmaya 6-12 yaş aralığında 71 çocuk hasta dahil edildi. Restorasyon gereksinimi olan 172 diş kullanılacak restoratif materyalin tipine göre rastgele 4 gruba ayrıldı; Grup 1: Tokuyama Omnichroma (geleneksel), Grup 2: Tokuyama Omnichroma Flow (akışkan), Grup 3: G-ænial Universal Injectable (akışkan), Grup 4: Gc Essentia starter (geleneksel). Bütün gruplardaki dişler tek bir hekim tarafından restorasyon kurallarına uygun hazırlandıktan sonra üretici firma önerileri doğrultusunda kompozit materyallerle restore edildi. Tüm malzemelerin klinik performansı, FDI kriterlerine göre (yüzey pürüzlülüğü, anatomik form, renk uyumu, kenar renklenmesi, renk uyumu, retansiyon, kenar uyumu, postoperatif hassasiyet ve sekonder çürük) 3, 6 ve 12. ayda değerlendirildi ve kaydedildi. 12 ay sonunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Toplamda 9 diş başarısız olarak değerlendirildi. Bunlardan 2'si 3. ayda ve 7'si 12. ayda başarısız oldu. Başarısız skoru alanların 2'si Omnichroma flow, 5' i Omnichroma, 1'i G-aenial Universal Injectable ve 1'i Gc Essentia ile yapılan restorasyonlara aittir. Başarısız restorasyonlardan iki tanesi retansiyondan 5 skoru alırken, diğer bir restorasyon kenar uyumundan 4 skoru, altı adet restorasyon ise renk uyumundan 4 skoru aldı. G-aenial universal injectable grubu %97, Gc Essentia %97, Omnichroma flow grubu %95 ve Omnichroma %89 başarı gösterdi.
Özet (Çeviri)
There is limited research on the clinical performance of composite restorations in anterior teeth with substance loss due to trauma or caries in children. No research has been found on highly filled flowable composites. The current study aimed to evaluate the clinical performance of highly filled flowable composites in anterior teeth and their comparison with traditional packable composites. In this randomized, prospective, single-center, triple-blind, controlled clinical study, 71 pediatric patients aged 6-12 years were included. A total of 172 teeth requiring anterior restorations were randomly divided into 4 groups based on the restorative materials: Group 1: Tokuyama Omnichroma (traditional), Group 2: Tokuyama Omnichroma Flow (flowable), Group 3: G-ænial Universal Injectable (flowable), Group 4: Gc Essentia Starter (traditional). All teeth in each group were prepared by the same operator according to restoration guidelines and then restored with composite materials according to the manufacturer's recommendations. All materials were evaluated for clinical performance at 3, 6, and 12 months according to FDI criteria (surface roughness, anatomical form, color match, marginal discoloration, color stability, retention, marginal adaptation, postoperative sensitivity, and secondary caries) and the data was recorded. No statistically significant difference was found between the groups at the 12-month scores (p>0.05). A total of 9 teeth were considered unsuccessful, with 2 failing at the 3. months and 7 at the 12. months. 2 of failed restorations belonged to the Omnichroma Flow group, 5 to the Omnichroma group, 1 to the G-ænial Universal Injectable group, and 1 to the Gc Essentia group. Two failed restorations scored 5 due to retention failure, one restoration scored 4 for marginal adaptation failure and six restorations scored 4 for color match failure. The success rates were 97% for the G-aenial Universal Injectable group, 97% for the Gc Essentia group, 95% for the Omnichroma Flow group, and 89% for the Omnichroma group.