Spor lisesi öğrencilerinin gençlik liderlik özellikleri ile özgüven düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between youth leadership characteristics and confidence levels of sports high school students
- Tez No: 852241
- Danışmanlar: PROF. DR. TONGUÇ OSMAN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Gençlik Liderliği, Özgüven, Spor Lisesi, Öğrenci, Leadership, Youth Leadership, Self-Confidence, Sports High School, Student
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı spor lisesi öğrencilerinin gençlik liderlik özelliklerinin, özgüven düzeyleri üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Araştırma nicel yöntemli tarama modelindeki betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu belirlemek için 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında Türkiye genelindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı spor liseleri 7 farklı bölgeye ayrılmış, her bölgeden seçilen 2 lise ile araştırma evreni olarak toplam 14 okul ve 4275 öğrenci seçilmiştir. Seçilen evren içerisinden rastgele örnekleme yöntemiyle %5 örneklem hatasıyla belirlenen 403 öğrenci çalışma grubu olarak seçilmiştir (Naing vd., 2006). Araştırmada yer alan verilerin elde edilmesinde kişisel bilgi formu ile birlikte Cansoy (2015) tarafından geliştirilen Gençlik Liderlik Özellikleri ve Akın (2007) tarafından geliştirilen Özgüven Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS-22 programı aracılığı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde öncelikle verilerin normal dağılım durumu test edilmiş, ardından betimleyici istatistiklere yer verilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermesi çerçevesinde araştırma değişkenleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi için Pearson korelasyon analizi yapılmış, araştırma hipotezleri doğrusal regresyon aracılığı ile test edilmiştir. Öğrencilerin gençlik liderlik özellikleri ve özgüven düzeylerinin demografik özelliklere göre farklılaşmasını tespit etmek için t-test ve ANOVA ile birlikte Post-Hoc testlerinden Tukey Test kullanılmıştır. Sonuç olarak gençlik liderlik özelliklerinden mücadele isteği ve hedef koyma, iletişim kurabilmek ile güven duyma ve güvenilir olma, içsel özgüven ve dışsal özgüven ile birlikte toplam özgüveni artırmaktadır. Bununla birlikte problem çözme becerileri de içsel özgüveni ve toplam özgüveni artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of youth leadership characteristics of sports high school students on their self-confidence levels. The research is a descriptive study in the quantitative survey model. In order to determine the study group of the research, in the 2022-2023 academic year, sports high schools affiliated to the Ministry of Education were divided into 7 different regions, 2 high schools were selected from each region and a total of 14 schools and 4275 students were selected as the research population. Among the selected population, 403 students were selected as the study group by random sampling method with 5% sampling error (Naing et al., 2006). In obtaining the data in the study, the Youth Leadership Characteristics developed by Cansoy (2015) and the Self-Confidence Scale developed by Akin (2007) were used together with the personal information form. The research data were analyzed using the SPSS-22 program. In the analysis of the data, the normal distribution of the data was tested and then descriptive statistics were used. Within the framework of the normal distribution of the data, Pearson correlation analysis was performed to determine the relationships between the research variables, and the research hypotheses were tested through linear regression. In order to determine the differentiation of students' youth leadership characteristics and self-confidence levels according to demographic characteristics, t-test and ANOVA as well as Tukey Test from Post-Hoc tests were used. As a result, the desire to struggle and setting goals, being able to communicate and being trustworthy and reliable increase total self-confidence along with intrinsic self-confidence and extrinsic self-confidence. In addition, problem solving skills also increase intrinsic self-confidence and total self-confidence.