Koronavirüs hastalığı 2019'un atopi ile ilişkisi
The relationship between coronavirus disease 2019 and atopy
- Tez No: 852335
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Fizyoloji, Allergy and Immunology, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Alerji, Anti-SARS-CoV-2 IgG, COVID-19, IgE, IgG, Allergy, Anti-SARS-CoV-2 IgG, COVID-19, IgE, IgG
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Amaç: Mevcut tez çalışmasında, Koronavirüs Hastalığı 2019 (COVID-19)'un alerjik yanıtı tetikleme olasılığı incelenmiştir. Bu bağlamda, COVID-19'un ve aşılarının total ve spesifik IgE (süt ve yumurta) üzerine etkileri geliştirmiş olduğumuz ELISA test kitleriyle ölçülmüştür. Materyal ve Metot: Retrospektif olarak 4 deneme tasarımı yapıldı ve IgE seviyeleri üzerine: (1) COVID-19 sonrası geçen sürenin etkisi (ilk 4 ay, n=361), (2) COVID-19 geçiren kişilerde alerjik öykünün etkisi (n=61), (3) COVID-19 semptom şiddetinin etkisi (n=66) ile (4) COVID-19 aşılarının etkisi (n=178) incelendi. Ayrıca total ve spesifik (anti-SARS-CoV-2) IgG ölçümleri de yapıldı. Bulgular: Ortalama anti-SARS-CoV-2 IgG seviyeleri cut-off değerinden daha yüksekti. COVID-19 sonrası total IgE seviyesi ilk ay yüksek iken (p0.05). Aşılama, total IgE artışı (yalnızca alerjik kişilerde) ile birlikte yumurta sarısı (yalnızca alerjik kişilerde) ve beyazına karşı spesifik IgE artışına da yol açarken (p0.05). Sonuç: COVID-19 ve aşılarının, total ve yumurta-spesifik IgE artışına yol açması, SARS-CoV-2 ile yumurta alerjisi arasında ilişki bulunduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bununla beraber, bu durumun süt alerjisi için geçerli olmaması, yumurta alerjenleri ile SARS-CoV-2 virüsü arasındaki epitop benzerliğinden kaynaklanabilir. Ayrıca, COVID-19'u şiddetli geçiren kişilerde total IgE'nin artmış olması, hastalığın şiddetini azaltmak üzere anti-IgE uygulamaları yapılmasını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the current thesis, the possibility of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) triggering an allergic response was examined. In this context, the effects of COVID-19 and its vaccines on total and specific IgE (milk and egg) were measured with the ELISA test kits we developed. Material and Method: Four experimental designs were constructed retrospectively to investigate: (1) The effect of the time after COVID-19 (first 4 months, n=361), (2) The effect of allergic history in people with COVID-19 (n=61), (3) the effect of COVID-19 symptom severity (n=66) and (4) the effect of COVID-19 vaccines (n=178) on IgE levels. Total and specific (anti-SARS-CoV-2) IgG levels were also measured. Results: The mean anti-SARS-CoV-2 IgG levels were higher than the cut-off value. While the total IgE level after COVID-19 was high in the first month (p0.05). Vaccination increased total IgE (only allergic individuals) and specific IgE against egg yolk (only allergic individuals) and egg white (p0.05). Conclusion: COVID-19 and its vaccines increased total and egg-specific IgE levels revealing associations between SARS-CoV-2 and egg allergy. However, this was not the case for milk allergy, most likely due to epitope similiarity between egg allergens and the SARS-CoV-2 virus. Moreover, increased total IgE in individuals with severe COVID-19 may support anti-IgE treatments to decrease its severity.