11 - 14. gebelik haftalarında uterin arter doppler diyastolik çentiklenme ile maternal serum apelin 13 ve apelin 36 düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between uterine artery doppler diastolic notching and maternal serum apelin 13 and apelin 36 levels during the 11 - 14th weeks of gestation
  1. Tez No: 852356
  2. Yazar: FETHİYE DEMİRTAŞ ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Uterin arter Doppler, Diyastolik çentiklenme, Apelin 13, Apelin 36, Uterine artery Doppler, Diastolic notches, Apelin 13, Apelin 36
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmada 11 ile 14. gebelik haftalarında uterin arter Doppler ölçümlerinde diyastolik çentiklenme ile maternal serum Apelin 13 ve Apelin 36 düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Prospektif kesitsel olarak tasarlanan bu çalışmada, Mart 2023 - Ekim 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Polikliniği'ne ikili test yaptırmak için başvuran, gebeliğinin 11 - 14. haftaları arasında olan, 18 - 39 yaş arası, herhangi bir hastalığı olmayan, sigara ve alkol kullanımı olmayan, uterin arter Doppler diyastolik çentiklenme tespit edilen 44 tekil gebe çalışma grubunu oluşturdu. Aynı kriterleri taşıyan ve uterin arter Doppler diyastolik çentiklenme olmayan 44 tekil gebe de kontrol grubunu oluşturdu. Çalışmaya katılan katılımcılarda GE Voluson E6 marka ultrason cihazıyla fetal nukal translusensi (NT), crown rump length (CRL) ve uterin arter Doppler ölçümleri alındıktan sonra Apelin 13 ve Apelin 36 düzeylerini araştırmak için periferik venöz kan örnekleri alındı. Hastaların yaşı, örnek alındığı zamandaki vücut kitle indeksi (VKİ), gravida, parite, gebelik öncesi polikistik over sendromu (PCOS) varlığı, önceki gebeliğindeki Fetal Growth Restriction (FGR) - Small For Gestational Age (SGA) ve preeklampsi öyküsü, küretaj, abort ve ektopik gebelik öyküsü kayıt altına alındı. İkili tarama testi sırasında bakılan sonografik bulgular ve test sonucundaki biyokimyasal belirteçlerin değerleri kaydedildi. Tüm parametreler her iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grup yaş, kan alındığı zamandaki VKİ, gravida, parite, PCOS varlığı, daha önceki gebeliklerde preeklampsi, FGR/SGA öyküsü açısından benzerdi (p > 0,05). Uterin arter diyastolik kan akımında çentik olan grupta sağ, sol ve ortalama Pulsatility Index (PI), Resistive Index (RI) ve Systolic/Diastolic (S/D) değerleri, uterin arter diyastolik kan akımında çentik olmayan kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p < 0,05). VIII Uterin arter Doppler akımında diyastolik çentiklenme olan grup ile olmayan grupta ortalama maternal serum Apelin 13 ve Apelin 36 düzeyleri benzerdi (p = 0,770, p = 0,570, sırasıyla). Tüm olgular uterin arter kan akımı direnci açısından düşük (PI < 2,3) ve yüksek dirençli (PI ≥ 2,3) olarak gruplandırıldığında, uterin kan akımında direnci yüksek olan ve düşük olan gruplarda ortalama maternal serum Apelin 13 ve Apelin 36 düzeyleri arasında da anlamlı fark saptanmadı (p = 0,445, p = 0,402, sırasıyla). Sonuç: Uterin arter Doppler'de diyastolik akımda çentik olan grup ile olmayan grupta materal serum Apelin 13 ve Apelin 36 düzeyleri benzerdi. Ancak katılımcılar uterin arter Doppler direncine göre yeniden gruplandırıldığında; uterin arter Doppler kan akımında direnç artışı olan grupta maternal serum Apelin 13 ve Apelin 36 düzeyleri istatistiksel anlamlı olmasa da kan akım direnci normal olan gruba göre daha düşük saptandı. Apelin 13 ve Apelin 36 moleküllerinin uterin arter Doppler'deki diyastolik çentiklenmeden ziyade uterin arterdeki kan akımı direnci üzerinde etkili olduğunu düşünmekteyiz. Aradaki bu ilişkinin kesin olarak ortaya çıkarılması için geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the relationship between diastolic notching in uterine artery Doppler measurements and maternal serum Apelin 13 and Apelin 36 levels in the 11th to 14th weeks of pregnancy. Methods: In this prospectively designed cross-sectional study, a cohort of 44 singleton pregnant women, aged 18-39 years, who applied for first trimester screening at the Perinatology Polyclinic of the University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital between March 2023 and October 2023, with pregnancies between 11 and 14 weeks, without any diseases, and without smoking or alcohol consumption, and diagnosed with uterine artery Doppler diastolic notching, constituted the study group. Another 44 singleton pregnant women matching the same criteria but without uterine artery Doppler diastolic notching formed the control group. Fetal nuchal translucency (NT), crown-rump length (CRL), and uterine artery Doppler measurements were taken using the GE Voluson E6 ultrasound machine, followed by the collection of peripheral venous blood samples to investigate Apelin 13 and Apelin 36 levels in the participants. Patient age, body mass index (BMI) at the time of sampling, gravidity, parity, presence of pre-pregnancy polycystic ovary syndrome (PCOS), history of fetal growth restriction (FGR) - small for gestational age (SGA) and preeclampsia in previous pregnancies, as well as history of curettage, abortion, and ectopic pregnancy were recorded. Sonographic findings during the dual screening test and values of biochemical markers in the test results were documented. All parameters were compared between the two groups. Results: Both groups were similar in terms of age, body mass index (BMI) at the time of blood sampling, gravidity, parity, presence of polycystic ovary syndrome (PCOS), history of preeclampsia, and FGR/SGA in previous pregnancies (p > 0.05). In the group with uterine artery diastolic notching, the right, left, and mean Pulsatility Index (PI), Resistive Index (RI), and Systolic/Diastolic (S/D) values were significantly higher compared to the control group without uterine artery diastolic notching (p < 0.05). X There were similar maternal serum levels of Apelin 13 and Apelin 36 between the group with uterine artery Doppler flow diastolic notching and the group without (p = 0.770, p = 0.570, respectively). When all cases were classified as low resistance (PI < 2.3) and high resistance (PI ≥ 2.3) in terms of uterine artery blood flow resistance, there was no significant difference in the maternal serum levels of Apelin 13 and Apelin 36 between the high resistance and low resistance groups (p = 0.445, p = 0.402, respectively). Conclusion: In uterine artery Doppler evaluation, there was no difference in maternal serum levels of Apelin 13 and Apelin 36 between the group with diastolic notching and the group without. However, when participants were reclassified according to uterine artery Doppler resistance, although the levels of maternal serum Apelin 13 and Apelin 36 were not statistically significant, they were lower in the group with increased resistance in blood flow compared to the group with normal blood flow resistance. We believe that Apelin 13 and Apelin 36 molecules may have an effect on uterine artery blood flow resistance rather than diastolic notching in uterine artery Doppler. Larger scale studies are needed to definitively establish this relationship.