Lomber disk herniasyonu tanılı hastalarda bel egzersiziyle beraber uygulanan nöromüsküler elektrik stimülasyonunun multifidus kas aktivasyonuna etkisi
The effect of neuromuscular electrical stimulation applied with lumbar exercise on multifidus muscle activation in patients diagnosed with lumbar disc herniation
  1. Tez No: 852373
  2. Yazar: AYŞE ALKAN BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. MELİHA KASAPOĞLU AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber disk hernisi, multifidus kası, Nöromüsküler elektrik stimülasyon, egzersiz, Lumbar disc herniation, multifidus muscle, Neuromuscular electrical stimulation, exercise
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Lomber disk hernisi (LDH) dejenere diskin lomber spinal sinir kökünü sıkıştırmasıyla ortaya çıkan bel ve bacak ağrısıyla karakterize klinik tablodur. Lomber multifidus kasının primer fonksiyonu statik ve dinamik olarak spinal stabiliteyi sağlamaktır. Biz bu çalışmada LDH tanılı hastalarda bel egzersiziyle birlikte multifidus kasına nöromüsküler elektrik stimülasyonu (NMES) vererek kas aktivasyonununa, ağrıya ve fonksiyonel duruma olan etkinliğini araştırmayı planladık. Gereç ve yöntem: Prospektif, randomize, kontrollü, tek kör çalışmamıza hastanemiz FTR polikliniklerinde LDH tanısı (lomber MR L4-L5 disk protrüzyonu) ve bel ağrısı olan 85 hasta dahil edildi. Katılımcılar random tablo kullanılarak iki gruba (grup 1(NMES +egzersiz); n= 43, grup 2 (Egzersiz); n= 42) randomize edildi. Grup 1'e lomber eklem hareket açıklığı, stabilizasyon ve germe egzersizlerini içeren ev programı ve 2 hafta 10 seans NMES (100mA, 250µs,50Hz,20 dak) hastanın toleransına uygun dozda uygulandı. Grup 2'e sadece lomber evegzersiz programı verildi. Her iki grup için ev egzersiz programı süresi 6 hafta her gün günde üç sefer 10 tekrar olarak önerildi. Katılımcıların başlangıçta demografik bilgilerikaydedildi. Hastalar tedavinin başlangıcında, 2. ve 6. haftada lomber multifidus kas aktivasyonu (MKA) (Chison 2015 China ultrason 3,5 MHzkonveksprobuylamultifidusun kalınlık ölçümleri yapılıp A MATLAB R2014 programı ile kas aktivasyon yüzdesi hesaplandı, parmak ucu yer mesafesi (EPZ), VAS (Vizüel Analog Skala), Nottingham Sağlık Profili (NSP) ve Kısa Form 36 (SF-36), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Pittsburg Uyku Kalite İndeksi (PSQİ) ile değerlendirildi. Değerlendirmeler gruplara kör bir araştırmacı tarafından yapıldı. Analizde IBM SPSS 22.0 istatistik paket program kullanıldı. Çalışma verileri Shapiro-Wilk, Wilcoxon Test, Mann-Whitney U, Ki-kare ve Fisher exact testleriyle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız 4 kişi kontrole gelmediği için grup 1 (n= 42), grup 2 (n=39) toplam 81 hasta ile tamamlandı. Katılımcıların yaş ortalaması 38.6±0.9 idi. İki grup başlangıç parametreleri ve demografik veriler açısından istatiksel olarak benzerdi(p>0.05). Her iki grupta da 2. ve 6. hafta kontrolünde MKA, VAS parametrelerinde istatiksel olarak anlamlı düzelme tespit edildi (p0.05). Çalışmamız sırasında hastalara uygulanan NMES ve egzersiz tedavisinde hastalarda herhangi bir yan etki oluşmadı. Sonuç: LDH olan hastalarda egzersiz programına eklenen NMES tedavisi ile kısa dönemde bel ağrısında azalma, multifidus aktivasyonunda artış ve bel fonksiyonlarında iyileşmenin daha belirgin olduğu bu etkinin 6. Haftaya devam etmediği gösterilmiştir. NMES+egzersiz grubunda uyku kalitesinde iyileşmenin daha belirgin olduğu aynı etkinin egzersiz grubunda olmadığı gözlenmiştir. Lomber bölgede NMES tedavisinin etkinliğini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Lumbar disc herniation (LDH) is a clinical condition characterized by low back and leg pain caused by compression of the lumbar spinal nerve root by a degenerated disc. The primary function of the lumbar multifidus muscle is to provide static and dynamic spinal stability. In this study, we have aimed to investigate the efficacy of neuromuscular electrical stimulation (NMES) to the multifidus muscle in combination with lumbar exercise on muscle activation, pain and functional status in patients with LDH. Materials and method: In our prospective, randomized, controlled, single-blind study, 85 patients with LDH diagnosis (lumbar MR L4-L5 disc protrusion) and low back pain were included. Participants were randomized into two groups (group 1 (NMES + exercise); n= 43, group 2 (exercise); n= 42) using a random table. Group 1 received a home program including lumbar range of motion, stabilization and stretching exercises and 2 weeks and 10 sessions of NMES (100mA, 250µs, 50Hz, 20 min) at a dose appropriate to the patient's tolerance. Group 2 received only lumbar home exercise program. The duration of the home exercise program for both groups was recommended as 10 repetitions three times a day for 6 weeks every day. Demographic information of the participants was recorded at baseline. At the beginning, 2nd and 6th week of the treatment, lumbar multifidus muscle activation (MKA) (Chison 2015 China ultrasound 3.5 MHz convex probe was used to measure the thickness of the multifidus and the percentage of muscle activation was calculated with A MATLAB R2014 program and was evaluated with fingertip ground distance (EPZ), VAS (Visual Analog Scale), Nottingham Health Profile (NHP) and Short Form 36 (SF-36), Beck Depression Scale (BDS) and Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI). The evaluations were performed by an investigator blinded to the groups. IBM SPSS 22.0 statistical package program was used in the analysis. Study data were evaluated by Shapiro-Wilk, Wilcoxon Test, Mann-Whitney U, Chi-square and Fisher exact tests. Findings: Our study was completed with a total of 81 patients in group 1 (n=42) and group 2 (n=39) because 4 patients did not come for follow-up. The mean age of the participants was 38.6±0.9 years. The two groups were statistically similar in terms of baseline parameters and demographic data (p>0.05). In both groups, statistically significant improvement was detected in MKA and VAS parameters at the 2nd and 6th week controls (p0.05). Conclusion: It was shown that NMES treatment added to the exercise program in patients with LDH resulted in a decrease in low back pain, an increase in multifidus activation and improvement in low back functions in the short term, but this effect did not persist until the 6th week. It was observed that improvement in sleep quality was more pronounced in the NMES + exercise group, but the same effect was not observed in the exercise group. More studies are needed to understand the effectiveness of NMES treatment in the lumbar region.