Kanguru bakımı eğitiminin yenidoğan hemşirelerinin bilgi düzeyleri ve kanıta dayalı tutumları üzerine etkileri: Randomize kontrollü çalışma
The effect of kangaroo care training on the knowledge levels and evidence-based attitudes in neonatal nurses:A randomized controlled study
  1. Tez No: 852421
  2. Yazar: HANİFE DİLARA DEDECİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TAŞ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kanguru Bakımı, Kanıt, Rehber, YYBÜ, Nursing, Kangaroo Care, Evidence, Guide, NICU
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada amaç yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kanguru bakımı eğitiminin hemşirelerin kanguru bakımı hakkında bilgi düzeyi ve Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum puanlarına etkisinin belirlenmesidir. Bu çalışma, randomize kontrollü paralel grup ön test, son test şeklinde gerçekleştirilmiştir Çalışma Konya ilindeki Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Yenidoğan Yoğun bakım ünitesindeki hemşirelerle gerçekleştirildi. Veriler Mart-Mayıs 2022 tarihlerinde toplandı. Çalışmaya 38 yenidoğan yoğun bakım hemşiresi katıldı. Hemşireler girişim (n=19) ve kontrol grubu (n=19) olarak ikiye ayrıldı. İki gruba da ön test uygulandı ardından girişim grubuna eğitim verildi ve 15 gün sonra her iki gruba da son test uygulandı. Veriler: Tanıtım Formu, Kanguru Bakım Bilgi Anket Formu, Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak toplandı. Veri analizinde tanımlayıcı istatistiklerle birlikte Kikare Yates düzeltmesi ve Fisher-Freeman-Halton testi, Bağımsız iki örnek t testi ve Mann-Whitney U testi kullanıldı. İstatiksel anlamlılık p0,05). Gruplara göre Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum ölçeği Uygulama niyeti alt boyutu fark ortalamaları arasında bir fark yoktur (p>1). Gruplara göre Duygular alt boyutu fark ortancaları arasında bir fark yoktur (p>=0,271). Bu çalışma sonucunda kanguru bakımı eğitimi açısından başka çalışmaların yapılması ve oluşturulan rehber üzerinde çalışılması ya da yeni rehberler oluşturulması ve geliştirilmesi, verilen eğitimlerin uygulanmasının takibi ile ilgili çalışmaların yapılması önerilmektedir. Kanguru bakımı eğitiminin kanguru bakımı bilgi düzeyi ve kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarını etkilemediği kabul edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of kangaroo care training in the neonatal intensive care unit on nurses' knowledge level about kangaroo care and Attitude Towards Evidence-Based Nursing scores. This study was carried out in the form of a randomized controlled parallel group pre-test and post-test. The study was carried out with nurses in the Neonatal Intensive care unit of Selçuk University Faculty of Medicine Hospital in Konya. Data was collected between March and May 2022. 38 neonatal intensive care nurses participated in the study. Nurses were divided into two groups: intervention (n=19) and control group (n=19). A pretest was administered to both groups, then training was given to the intervention group, and a posttest was administered to both groups 15 days later. Data: Data were collected using the Introduction Form, Kangaroo Care Information Survey Form, and Attitude Scale Towards Evidence-Based Nursing. Chi-square Yates correction and Fisher-Freeman-Halton test, Independent two-sample t test and Mann-Whitney U test were used in data analysis along with descriptive statistics. Statistical significance was accepted as p0.05). There is no difference between the difference averages of the Attitude Towards Evidence-Based Nursing Scale Implementation Intention subscale according to the groups (p>1). There is no difference between the median differences in the Emotions subscale according to groups (p>=0.271) As a result of this study, it is recommended to carry out other studies in terms of kangaroo care training and to work on the guide created or to create and develop new guides and to follow up the implementation of the training provided. It was accepted that kangaroo care training did not affect kangaroo care knowledge level and attitudes towards evidence-based nursing.