Genç yüzücülerde pliometrik antrenman programının anaerobik güç ve izokinetik kas kuvvetine etkisi
The effect of plyometric training program on anaerobic power and isokinetic muscle strength in young swimmers
  1. Tez No: 852420
  2. Yazar: FURKAN EMRE GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, Pliometrik Antrenman, İzokinetik kas kuvveti, Swimming, Plyometric Training, Isokinetic muscle strength
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu araştırmanın amacı, genç yüzücülerde pliometrik antrenman programının anaerobik güç ve izokinetik kas kuvvetine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya düzenli yüzme antrenmanı yapan 18-21 yaş arası toplam 20 genç erkek yüzücü katıldı. Katılımcılar randomize olarak deney grubu (n:10, yaş: 20.21 ± 2.71) ve kontrol grubu (n:10, yaş:19.22 ± 2.24) olarak iki farklı gruba ayrıldı. Deney grubuna 6 hafta boyunca haftada 3 gün pliometrik antrenman program yaptırıldı. Her iki grup sezon içindeki yüzme antrenmanlarına devam etti. Pliometrik antrenman öncesi ve antrenman bittikten sonra anaerobik güç ve izokinetik kas kuvvet değerleri ölçüldü. Deneklerin dominant bacak izokinetik zirve tork kuvvetleri ve H/Q zirve tork oranın belirlenebilmesi için izokinetik dinamometre (CSMI Cybex Humac Norm, ABD) kullanıldı. İzokinetik kuvvet ölçümleri 60o/s-1 ve 180o/s-1 açısal hız aralığında yapıldı. Her hareket açısı 10 tekrar ve 45 saniyelik dinlenme aralıklarıyla gerçekleştirildi. Anaerobik güç ölçümü için dikey sıçrama testi kullanıldı. Verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Normalite testi için Shapiro-Wilk testi uygulandı. Grup içi karşılaştırmalar için Paired Samples T Testi uygulandı. Anlamlılık seviyesi p0.05). Sonuç olarak, genç yüzücülere uygulanan 6 haftalık pliometrik antrenman programının anaerobik güç ve izokinetik kas kuvvet değerlerine olumlu etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of plyometric training program on anaerobic power and isokinetic muscle strength in young swimmers. A total of 20 young male swimmers between the ages of 18-21 who were doing regular swimming training participated in the study. The subjects were randomly divided into two different groups: experimental group (n:10, age: 20.21 ± 2.71) and control group (n:10, age: 19.22 ± 2.24). The experimental group underwent plyometric training program 3 days a week for 6 weeks. Both groups continued their swimming training during the season. Anaerobic power and isokinetic muscle strength values were measured before and after plyometric training. An isokinetic dynamometer (CSMI Cybex Humac Norm, USA) was used to determine the subjects' dominant leg isokinetic peak torque forces and H/Q peak torque ratio. Isokinetic force measurements were made between 60o/s-1 and 180o/s- angular speeds. Each movement angle was performed with 10 repetitions and 45-second rest intervals. Vertical jump test was used to measure anaerobic power. SPSS 22.0 package program was used to analyze the data. Shapiro-Wilk test was applied for normality test. Paired Samples T Test was applied for intra-group comparisons. The significance level was determined as p0.05). As a result, it can be said that the 6-week plyometric training program applied to young swimmers has a positive effect on anaerobic power and isokinetic muscle strength values.