Yüzücülerde farklı kuvvet antrenmanlarının izokinetik kas kuvveti üzerine etkisi
The effect of different strength training on isokinetic muscle strength in swimmers
- Tez No: 852425
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İzokinetik kas kuvveti, Kuvvet antrenmanı, Yüzme, Isokinetic muscle strength, Strength training, Swimming
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı, yüzücülerde farklı kuvvet antrenmanlarının izokinetik kas kuvveti üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya ulusal müsabakalara katılmış 18-22 yaş arasında toplam 18 erkek yüzücü gönüllü olarak katıldı. Denekler random yöntem ile deney grubu (n:9, yaş: 19.45 ± 2.18) ve kontrol grubu (n:9, yaş: 20.29 ± 2.66) olmak üzere iki farklı gruba ayrıldı. Deney grubuna 6 hafta süresince haftada 3 gün farklı kuvvet antrenman programı uygulandı. Gruplar normal yüzme antrenmanlarına devam etti. Her iki gruba da farklı kuvvet antrenmanlarına başlamadan önce ve antrenman sonrası dominant bacak izokinetik zirve tork kuvveti ve H/Q zirve tork oranı ölçümleri yapıldı. İzokinetik kuvvet ölçümleri için izokinetik dinamometre (CSMI Cybex Humac Norm, ABD) kullanıldı. İzokinetik ölçümler 60o/s ve 180o/s açısal hız genişliğinde yapıldı. Her hareket açısı ısınma sonrası, 10 tekrar ve 45 saniyelik dinlenme süresi verilerek uygulandı. İstatistiksel verilerin analizleri SPSS 22.0 programı ile yapıldı. İstatistiksel işlemlerden önce verilerin normal dağılıp dağılmadıklarını tespit etmek için Shapiro-Wilk Testi uygulandı. Grup içi karşılaştırmalar için Paired Samples T Testi uygulandı. İstatistiksel veriler p0.05). Sonuç olarak, yüzücülere uygulanan 6 haftalık farklı kuvvet antrenmanlarının izokinetik kas kuvvet değerlerini pozitif yönde etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of different strength training on isokinetic muscle strength in swimmers. A total of 18 male swimmers between the ages of 18-22 who participated in national competitions participated in the research voluntarily. The subjects were randomly divided into two groups: experimental group (n:9, age: 19.45 ± 2.18) and control group (n:9, age: 20.29 ± 2.66). Different strength training programs were applied to the experimental group 3 days a week for 6 weeks. The groups continued their normal swimming training. Dominant leg isokinetic peak torque strength and H/Q peak torque ratio measurements were made for both groups before and after starting different strength training. An isokinetic dynamometer (CSMI Cybex Humac Norm, USA) was used for isokinetic strength measurements. Isokinetic measurements were made at angular velocity widths of 60o/s and 180o/s. Each movement angle was performed after warming up, with 10 repetitions and a 45-second rest period. Analyzes of statistical data were made with SPSS 22.0 program. Before statistical procedures, the Shapiro-Wilk Test was applied to determine whether the data were normally distributed. Paired Samples T Test was applied for intra-group comparisons. Statistical data were evaluated at the p0.05). As a result, it can be said that 6 weeks of different strength training applied to swimmers positively affects isokinetic muscle strength values.