Sosyal harcamalar perspektifinde Kepez ve Muratpaşa ilçe belediyelerinin karşılaştırılması
Comparison of Kepez and Muratpaşa district municipalities in the perspective of social expenditures
- Tez No: 852557
- Danışmanlar: PROF. DR. HALE BALSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Harcama, Kepez Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Social Government, Social Expenditure, Kepez Municipality, Muratpaşa Municipality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Devletin sosyal devlet anlayışı gereğince gerçekleştirdiği sosyal harcamalar, toplumsal yaşam açısından büyük önem arz etmektedir. Sosyal harcamalar, temel olarak merkezi yönetim kanalıyla biçimlenmekle birlikte; son dönemlerde yerel halkın temel gereksinimlerinin yanı sıra sosyal gereksinimlerinin yerine getirilmesinde etkin rol üstlenen, yerel yönetimlerin önemli bir unsuru olan belediyeler aracılığıyla da gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Çalışmanın amacı, Antalya ili Kepez ve Muratpaşa ilçe belediyeleri tarafından sosyal devlet anlayışı kapsamında gerçekleştirilen sosyal harcamalarını ortaya koymaktır. Çalışmada her iki belediyenin 2018-2022 dönemi boyunca gerçekleştirdiği sosyal harcamaları; belediyelere ait bütçe kesin hesapları, stratejik plan, performans programları ve faaliyet raporları aracılığıyla ortaya konulmuştur. Merkezi yönetim, belediyeler ve iki ilçe belediyesi özelinde sosyal harcamaların karşılaştırmalı analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social expenditures made by the state in accordance with the social state understanding are of great importance for social life. Although social expenditures are basically shaped through the central government; recently, it has begun to be carried out through municipalities, which are an important element of local governments and play an active role in meeting the basic needs of the local people as well as their social needs. The aim of the study is to reveal the social expenditures made by the Antalya province Kepez and Muratpaşa district municipalities within the scope of the social state approach. In the study, the social expenditures of both municipalities during the 2018-2022 period; The budget of the municipalities is presented through final accounts, strategic plans, performance programs and activity reports. Comparative analyzes of social expenditures were made for the central government, municipalities and two district municipalities.