Total gastrektomi geçirmiş hastaların öz-yönetimlerinin dumping sendromu üzerine deneyimlerinin incelenmesi
Patients who have undergoed total gastrectomy investigation of self-management experiences on dumping syndrome
  1. Tez No: 852616
  2. Yazar: CANSU ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVİN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dumping Sendromu, Öz Yönetim, Total Gastrektomi Cerrahisi, Dumping Sendromu Hemşirelik Yönetimi, Dumping Syndrome, Self-Management, Total Gastrectomy Surgery, Dumping Syndrome Nursing Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Total gastrektomi geçirmiş hastaların dumping sendromu hakkında bilgi sahibi olması ve bu durumda öz yönetimlerini sağlayıp süreci sorunsuz geçirebilmeleri, yaşanabilecek komplikasyonları engellemektedir. Bu doğrultuda hastaların, total gastrektomi sonrası dumping sendromu hakkındaki deneyimleri ve bu durumda öz yönetimleri ile ilgili yaşadıklarını, derinlemesine araştırma amaçlanarak bu çalışma planlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma nitel çalışma deseninde yapıldı. Veriler 2023 yılında total gastrektomi ameliyatı geçirmiş hastalarla yüz yüze görüşme yöntemi uygulanarak hastalar poliklinik randevularına geldiğinde ses kayıt cihazı kullanılarak toplandı. Görüşmeler 20 ila 40 dakika arasında bir sürede tamamlandı. Elde edilen verilerin ses kayıtları nitel araştırma eğitimi alan araştırmacılar tarafından manuel olarak deşifre edildi, kodların ve temaların oluşturulmasında, MAXQDA programı kullanıldı. Bu çalışmanın raporlanmasında, Kalitatif Araştırma Raporlama Konsolide Kriterleri (COREQ) rehber olarak kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya total gastrektomi ameliyatı geçirmiş on hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 45 ve üzerinde , %70'i erkek ,%30'u kadın hastadan oluşmaktadır. Hastalar ile yapılan görüşmede;1- Ameliyattan dolayı pişmanlık hissetme durumu, 2- Beslenme önerileri, 3-Şikayetlerin oluşma süresi,4- Beslenme düzeni, 5- Yemek sonrası şikayetler için yapılanlar, 6- Yemek yedikten sonraki şikayetler başlıklı altı ana tema ve yirmi beş alt tema oluştu. Sonuç: Çalışma kapsamındaki hastaların çoğu ameliyat sonrası dönemde gelişen şikayetler sebebiyle kendi kendime nasıl rahatlarım buldum diyerek öz yönetim stratejilerine başvurduklarını bildirdiler. Çalışmamızın ana odağı olan hastalardaki öz yönetiminin geliştirilmesiyle ameliyat sonrasındaki süreçte yaşam kalitesinin yükseltilebileceği sonucuna varılmıştır. Çalışma sonuçlarımız literatür ile paralellik göstermektedir. Öz yönetim becerilerinin hastalara kazandırılması için ameliyat sonrası bakıma yönelik entegre ekip temelli bir yaklaşımın gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Patients who have undergone total gastrectomy should be informed about dumping syndrome, and in this case, they can self-manage and go through the process without any problems, preventing possible complications. In this regard, this study was planned with the aim of in-depth research on patients' experiences about dumping syndrome after total gastrectomy and their self-management in this situation. Materials and Methods: The research was conducted in a qualitative study design. Data were collected by face-to-face interviews with patients who had undergone total gastrectomy surgery in 2023, using a voice recorder when the patients came to their outpatient clinic appointments. Interviews were completed in 20 to 40 minutes. The audio recordings of the data obtained were manually deciphered by researchers who received qualitative research training, and the MAXQDA program was used to create codes and themes. The Consolidated Criteria for Reporting Qualitative Research (COREQ) were used as a guide in reporting this study. Findings: Ten patients who underwent total gastrectomy surgery were included in the study. The average age of the patients is 45 and over, 70% are male and 30% are female. In the interviews with the patients; 1- Feeling regret about the surgery, 2- Nutrition recommendations, 3- Duration of complaints, 4- Diet, 5- What to do for post-meal complaints, 6- Complaints after eating, and twenty-five main themes. A subtheme was created. As a result: Most of the patients in the study reported that they resorted to self-management strategies, saying they found out how to relax on their own, due to the complaints that developed in the postoperative period. It was concluded that the quality of life in the postoperative period can be improved by improving the self-management of patients, which is the main focus of our study. Our study results are in line with the literature. It is thought that an integrated team-based approach to postoperative care is necessary to provide patients with self-management skills.