Polikistik over sendromu tanısı alan adolesan hastaların klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and laboratory characteristics of polycystic adolescent patients diagnosed with polycystic syndrome
  1. Tez No: 989876
  2. Yazar: UĞUR UFUK IŞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİBE ANDIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Adolesan, Metabolik sendrom, Polycystic ovary syndrome, Metabolic syndrome, Adolescent
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Toplumda sık görülen ve erişkin dönemde infertilite, metabolik sendrom gibi komplikasyonlara yol açan bir endokrin bozukluk olan PKOS'un adölesan dönemdeki tanı güçlüklerin giderilmesi amacıyla ve eşlik edebilecek insulin direnci, dislipidemi, hipertansiyon, obezite, metabolik sendrom gibi bulguların adölesan dönemdeki klinik sunumunun gözden geçirilerek farkındalığının artırılması amacıyla bu retrospektif, tanımlayıcı çalışma planlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ocak 2010 - Aralık 2012 tarihleri arasında Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Polikliniği'nde PKOS tanısı alan 12-18 yaşları arasındaki 118 adölesan hasta bu restrospektif çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları incelenmiştir ve demografik verileri kaydedilmiştir. Hastalar anovulasyon bulguları, klinik ya da biyokimyasal hiperandrojenizm varlığı ve USG'de PKO görünümü olması yönünden değerlendirilerek tanı kriterlerine göre sınıflandırılmıştır. Aynı zamanda hastalar VKİ'nin yaşa göre belirlenmiş persentil çizelgesinde 85. persentil üzerinde ve altında olmasına göre de gruplandırılmıştır. Bu iki grup arasında hastaların laboratuvar parametreleri kıyaslanmıştır. Bulgular: 118 hastanın tamamı Rotterdam tanı kriterlerine göre, 100'ü AE- PKOS tanı kriterlerine göre ve 86'sı NIH tanı kriterlerine göre PKOS tanımına uymaktadır. 106 hastada kinik hiperandrojenizm (%90), 43 hastada biyokimyasal hiperandrojenizm (%36) saptanmıştır. 92 hastada ovaryan disfonksiyon (%78) mevcutken, 91 hastada USG'de PKO görünümü (%77) izlenmiştir. Anovulasyon bulgusu olan adölesanlarda LH, LH/FSH oranı, DHEAS, total testosteron seviyeleri, USG'de PKO'ların varlığı değerlendirildiğinde anovulatuvar bulgusu olmayan adölesanlara göre istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Hastalarımızın VKİ'lerinin ortalaması 24,9±5,5 kg/m 2 (16,0-41,2) bulunmuştur. VKİ persentiline göre 85-95. persentiller arasında olan fazla kilolu hastaların sayısı 29, VKİ'ne göre 95. persentil ve üzerinde olan obez hastaların sayısı 22'dir. 67 hastanın VKİ ise 85. persentilin altında olup normaldir. Bu iki grup karşılaştırıldığında fazla kilolu ve obez olan hastalarda açlık kan şekeri/insülin oranı ve HOMA-IR obez veya fazla kilolu olmayan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Yine bu iki grup karşılaştırıldığında serum androjen seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Üç hastamızda metabolik sendrom (%2,5) saptanmıştır. Sonuç: Polikistik over sendromu adölesan dönemde, hem kronik bir süreç oluşu hem de bu döneme ait spesifik ya da prediktif değeri yüksek olan tanı kriterlerinin olmayışı nedeniyle yaklaşımın net olarak bilinmediği bir endokrin bozukluktur. Bu çalışmada tanı sürecine katkıda bulunulmak istenmiştir ancak retrospektif oluşu ve hastaların takibinin bilinmemesi nedeniyle adölesan dönemdeki hangi klinik ya da laboratuar bulgusunun erişkinlikteki süreci öngöreceği belirlenememiştir. VKİ 85. persentil ve üzerindeki hastalarda IR'nin anlamlı olarak yüksek olması obezite ve fazla kiloluluğun PKOS patogenezine katkıda bulunabileceğini düşündürmüş fakat verilerin yetersizliği nedeniyle kesin sonuç elde edilememiştir. Bizim çalışmamız dahil adölesan dönemde uzun süreli çalışmalar mevcut değildir. Bu dönemdeki fizyolojik belirtilerin erken dönem PKOS göstergelerinden ayırt edilebilmesi, spesifik tanı kriterlerinin oluşturulması gibi sorunların yanıt alabilmesi için büyük hasta gruplarının dahil edileceği uzun süreli izlem ve çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common endocrine disorder in society that leads to complications such as infertility, metabolic syndrome in adulthood. This retrospective descriptive study was designed to raise awareness through to overcome the difficulties of diagnosis in adolescent period and reviewing the clinical presentation of findings that may accompany the diagnosis of insulin resistance, dyslipidemia, hypertension, obesity, metabolic syndrome. Material and methods: This retrospective-descriptive study has been conducted on 118 adolescent girls aged 12 to 18 years old, who were referred to Kecioren Research and Training Hospital Pediatric Endocrinology Department and diagnosed as PCOS between January 2010 to December 2012. Patient folders were analysed and demographic data were collected. Patients were classified according to variables in terms of anovulatuary symptoms, clinic or biochemical hyperandrogenism and policystic ovary appearence on ultrasonography. Furthermore, patients were grouped according to their BMI by using age corrected BMI percentile charts. Laboratory studies were compared between these two groups. Findings: Totally of 118 patients met Rotterdam criteria, 100 of 118 patients met AE-PKOS criteria and 86 of 118 patients met NIH criteria for diagnosis of PCOS. 106 (%90) patients had clinic and 43 (%36) patients had biochemical hyperandrogenism. 92 patients had ovarian dysfunction and 91 patients revealed policystic ovary appearence on pelvic ultrasonography. Anovulatory adolescents and ovulatory adolescents when compared in terms of LH, LH/FSH, DHEAS, total testosteron and the presence of polycystic ovary appearence in the USG, there was no statistically significant difference between two groups. Patients mean BMI was 24,9±5,5 kg/m 2 (16,0-41,2). 29 patients were overweight, 22 were obese and 67 patients were normal according to BMI percentiles. Two groups were compared in terms of fasting glucose, fasting glucose/insülin and HOMAIR, those parameters were significantly higher in obese and owerweight group. When we compare the androgen levels between these groups, we couldn't find any difference. Three of 118 patients met metabolic syndrome criteria. Results: Polycystic ovary syndrome is a chronic disorder and there is no spesific diagnostic criteria for adolescents, because of this diagnosis of PCOS in adolescents is difficult. In this study we aimed to promote diagnosing PCOS in adolescents, but the study was retrospective and there was no follow-up period. Then we couldn't determine the consistent characteristics of PCOS in adolescents and we couldn't find their predictive values reflecting adult period. The higher insulin levels or IR among overweight and obese patients may indicate that obesity may contribute to the patogenesis of PCOS in these patients. There was no long term studies about PCOS in this period. In order to solve the problem of distinguishing the physiologic characteristics of adolescent period from PCOS symptoms and determining the diagnostic criteria for adolescents we need long term follow-up studies with a large number of patients.