Yeşil Tire Dergisi (1931-1933)
Yeşil Tire periodical (1931-1933)
  1. Tez No: 852763
  2. Yazar: HÜSEYİN SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dergi, Sosyal ve Kültürel Hayat, Tire, Yeşil Tire, Magazine, Social and cultural life, Tire, Yeşil Tire
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Yeşil Tire Dergisi 1 Ağustos 1931 tarihinde ilk sayısı basılmaya başlamış olup 1 Temmuz 1933 tarihinde ise son sayısı basılmıştır. Yerel bir dergi olan Yeşil Tire Dergisi on beş günde bir yayınlanmıştır. Derginin imtiyaz müdürü Hurşit Seni tarafından çıkarılmıştır. Çalışmamızda Yeşil Tire Dergisinin otuz bir nüshadan oluşan sayılarının değerlendirilmesi yapılarak yerel haberlerin halka nasıl duyurulduğu, yaşanılan dönemin şartları, ilçenin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı ortaya konulmaya çalışılmıştır. 1931 ile 1933 yılları arasında Tire'de siyasi, adli, ekonomik, sanatsal, kültürel, edebi, tarihi, milli birçok konu Yeşil Tire Dergisinde yer almıştır. Yeşil Tire Dergisinde Cumhuriyet ve devrimler hakkında çıkan makalelere yer verilmiştir. Halkın dilek,istek ve şikâyetleri ile köylülerin yazdığı yazıların da yer aldığı Yeşil Tire Dergisi kısacası dönemin sosyal ve kültürel hayatını ele almıştır. Çalışmamızda ele aldığımız Yeşil Tire Dergisi ile Tire'deki gündelik yaşam, yerel yöneticilerin çalışmaları, toplumsal sorunlar, kültür ve spor hayatındaki gelişmeler ile ekonomik hayat görülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The first issue of Yeşil Tire Magazine was published on August 1 1931and the last issue was published on july 1 1933. Yeşil Tire Magazine, a local magazine was published every fortnight. In our study, the issue of Yeşil Tire Magazine consisting of thirty on copies were evaluated and it was tried to reveal how local news was announced to the public, the conditions of the period, the social, economic and cultural life of the district. Between 1931 and 1933 many political, judicial, economic, artistic, cultural, literary, historical and national issues were covered in the Yeşil Tire Magazine. Articles about Republic and revolutions are included in Yeşil Tire Magazine. Yeşil Tire Magazine which includes the wishes, requests and complaints of the people and the articles written by villapers, briefly discussed the social and cultural life of the period. The daily life in Tire, the work of local administrators social problems, developements in culturaş and sports life and economic life in Tire can be seen with the Yeşil Tire Magazine which we discussed in our study.