Family language policy: A qualitative case study on the Turkish immigrants in Belgium
Aile dil politikası: Belçika'daki Türk göçmenler üzerine nitel bir vaka çalışması
  1. Tez No: 852843
  2. Yazar: EDA KOÇ GÜZELCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN ÇİĞDEM SAĞIN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Dil Politikası, Miras Dil, Göçmen, Dil İdeolojileri, Dil Yönetimi, Dil Uygulamaları, Family Language Policy, Heritage Language, Immigrant, Language Ideologies, Language Management, Language Practices
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Göçün neden olduğu dinamik dilsel ve kültürel değişimlere odaklanan bu nitel vaka çalışması, Belçika'daki dokuz Türk göçmen ailenin dil politikalarını araştırmayı, göçlerini ve çok dilli bir topluma entegrasyonlarını bağlamsallaştırmayı ve öncelikle Spolsky'nin Aile Dil Politikası teorik çerçevesi içindeki deneyimlerine odaklanmayı amaçlamıştır. Nitel vaka çalışması ilkelerini kullanan araştırma, demografik bilgi anketi ve toplam 15 ebeveyn ve dokuz ergenin katıldığı yarı yapılandırılmış bire bir görüşmeleri içermektedir. Tematik veri analizi, bu aileler arasındaki dil pratiklerinin değişen doğasını ortaya koymuş, Türkçe'yi korumak ile Fransızca ve Flamanca'yı benimsemek arasında bir denge kurulmuştur. Sonuçlar ayrıca dil ideolojilerinin aile dil pratiklerini şekillendirmedeki rolünü vurgulamaktadır. Ana dil Türkçeyi korumaya yönelik güçlü bir adanmışlık varken, Belçika toplumuna etkili entegrasyon için yerel dillerin önemi de katılımcı aileler tarafından kabul edilmektedir. Aileler tarafından kullanılan, doğrudan müdahaleden daha pasif ve destekleyici yöntemlere kadar uzanan çeşitli dil yönetimi stratejileri incelenmiştir. Belçika bağlamına odaklanmakla birlikte, bulgular göçün sosyodilbilimsel dinamiklerini, nesiller arası farklılıkları ve farklı göç bağlamlarında dil kimliğini anlamak için daha geniş çıkarımlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Centered on the dynamic linguistic and cultural shifts induced by immigration, this qualitative case study aimed to explore the language policies of nine Turkish immigrant families in Belgium, contextualizing their migration and integration into a multilingual society and primarily focusing on their experiences within the Family Language Policy theoretical framework of Spolsky. By employing the principles of qualitative case study, the research involved demographic information questionnaire and semi-structured one-on-one interviews with a total participation of 15 parents and nine adolescents. The thematic data analysis revealed the evolving nature of language practices among these families, characterized by a balance between maintaining the Turkish language and adopting French and Flemish. The results further highlight the role of language ideologies in shaping the family language practices. While there is a strong dedication to preserving heritage language Turkish, there is also an acknowledgment of the importance of local languages for effective integration into Belgian society. Various language management strategies employed by the families are explored, ranging from direct intervention to more passive, supportive methods. While focused on the Belgian context, the findings have broader implications for understanding the sociolinguistic dynamics of immigration, inter-generational differences, and language identity across different immigration contexts.