An investigation of EFL learners' technology perspectives on e-learning: The general extended Technology Acceptance Model
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenenlerin e-öğrenme teknolojisine bakış açıları üzerine bir araştırma: Genel genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli
- Tez No: 852849
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji Kabul Modeli, E-Öğrenme, Türkiye-Suriye Depremi, E-Öğrenim için Genel Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli, Çevrimiçi Eğitim, Technology Acceptance Model, E-Learning, Turkey-Syria Earthquake, General Extended Technology Acceptance Model for E-Learning, Online Education
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Teknoloji Kabul Modeli (TAM), pandemi boyunca yüksek öğrenimde büyük ilgi görmüştür. Türkiye'deki üniversiteler Yeni Normale uyum sağlarken, 6 Şubat 2023'te yıkıcı Kahramanmaraş depremi meydana geldi. Tüm üniversiteler, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar dönemini çevrimiçi veya karma eğitim olarak tamamlamak zorunda kaldı. Bu durum bize, acil bir durumla karşılaştığımızda, hızlı bir müdahale olarak çevrimiçi veya hibrit eğitimi kullanabileceğimizi gösterdi. Bu çalışma, hazırlık okulu öğrencilerinin dil öğreniminde teknoloji kabulünü, sonuçları E-Öğrenim için Genel Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli (GETAMEL) kullanarak analiz ederek ve çevrimiçi öğrenmeye geçişin onların dil eğitiminde e-öğrenmeye yönelik görüşlerini nasıl etkilediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 2022-2023 akademik yılı bahar döneminde bir hazırlık okuluna kayıtlı 216 öğrenciden oluşan bir anket örneklemine odaklanmaktadır. Veriler, Jiang vd. (2021) tarafından geliştirilen çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma, öğrencilerin davranışsal niyetleri, tutumları, algılanan yararlılıkları, İngilizce dili öğrenmede e-öğrenme sisteminin kullanımına ilişkin öznel normları ve sistemi gerçek kullanımları arasındaki ilişkileri belirlemeyi amaçlamaktadır. Analiz, özellikle çevrimiçi ve hibrit eğitimin benimsenmesini tetikleyen beklenmedik aksaklıkların ardından, dil öğrenimi bağlamında teknoloji kabulünün karmaşık dinamiklerine ilişkin içgörüler sunmaktadır. Çalışma, dil öğrenme ortamlarında teknoloji kabulüne ilişkin daha geniş bir anlayışa katkıda bulunmakta ve bulgulara dayanarak GETAMEL modelinin önemini vurgulamaktadır. Teknoloji kullanımına yönelik tutum ve davranışların yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve çevrimiçi öğrenme deneyimi gibi demografik faktörlerden nasıl etkilendiğine ilişkin ayrıntılı bilgiler sağlanmaktadır. Çalışma, bağlamsal konuların dikkatle ele alınmasını gerektiren sınıf ortamının dinamik doğasını vurgulamaktadır. Ayrıca, üniversitelerin e-öğrenme kalitesine ve öz yeterliliğe öncelik vermesinin ve öğrencilerin güven ve becerilerini geliştirmek için destek sağlamasının önemini vurgulamaktadır. Önerilen yöntem, öğrencilerin öğrenme biçimlerini etkili bir şekilde dönüştürmek için kullanıcı dostu içerik ve sistemleri savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Technology Acceptance Model (TAM) has drawn a lot of interest in higher education throughout the pandemic. While universities in Turkey were adapting themselves to the New Normal, the devastating Turkey-Syria earthquake occurred on 6 February 2023. All universities were forced to complete the 2022-2023 academic year spring term as online or hybrid education. This event showed us that whenever we face an emergency situation, we may use online or hybrid education as a quick response. This study aims to examine the preparatory school students' acceptance of technology in language learning by analysing the results using the General Extended Technology Acceptance Model for E-Learning (GETAMEL) model and how the shift to online learning has influenced their views toward e-learning in language education. The research focuses on a survey sample of 216 students enrolled in a preparatory school during the spring semester of the 2022-2023 academic year. The data were collected through an online survey which was developed by Jiang et.al (2021). The study aims to establish correlations between students' behavioural intentions, attitudes, perceived usefulness, subjective norms regarding the use of the EFL e-learning system, and their actual use of the system. The analysis provides insights into the complex dynamics of technology acceptance in the context of language learning, particularly in the wake of unexpected disruptions that prompt the adoption of online and hybrid education. The study contributes to a broader understanding of technology acceptance in language learning environments and highlights the importance of the GETAMEL model based on the findings. Detailed insights into how attitudes and behaviour towards using technology are influenced are provided by demographic factors such as age, gender, level of education and experience with online learning. The study emphasises the dynamic nature of the classroom environment, which necessitates careful consideration of contextual issues. It also highlights the importance of universities prioritising e-learning quality and self-efficacy, and providing support to enhance students' confidence and skills. The suggested method advocates for user-friendly content and systems to effectively transform the way students learn.