The role of the sublime in British women Grand Tour travel narratives during the romantic period
Romantik dönemde İngiliz kadın Grand Tour seyahat anlatılarında yüce'nin rolü
- Tez No: 852864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKUN KOCABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: seyahat yazını, Grand Tour, Romantik dönem, yüce, kadın seyahat yazarları, travel literature, the Grand Tour, Romantic period, the sublime, women travel writers
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Wollstonecraft, on sekizinci yüzyıldaki Avrupa'yı kapsayan Grand Tour'dan farklı bir yere yaptığı yolculuk sırasında yazdığı İsveç, Norveç ve Danimarka'da Kısa Bir İkamet Sırasında Yazılan Mektuplar'ı 1796 yılında yayımladı. İsveç'te kaybolan gümüş yükü taşıyan bir gemiyi bulmakla görevlendirilen Wollstonecraft, bir iş seyahati için yola çıkar. Wollstonecraft, on sekizinci yüzyıl Grand Tour çerçevesinde felsefi tefekkürler, duygusal anlatılar ve“yüce”deneyimler eşliğinde toplumsal gelişimin, devletlerin ekonomik ve siyasi durumlarının izini sürüyor. Gotik türünde ünlü bir yazar olan Radcliffe, 1794 yazında kıta Avrupa'sına bir yolculuk başlattı. Bu seyahatin sonucu, 1794 Yazında Hollanda ve Almanya'nın Batı Sınırında Yapılan ve Ren Nehri'nden Aşağıya Dönülen Bir Yolculuk: Lancashire, Westmoreland ve Cumberland Göllerine Yapılan Bir Tur Sırasındaki Gözlemler (1795) adlı seyahatnamedir. Radcliffe, şehirlerin, insanların ve onların davranışlarının fizikselliğini göz ardı etmeden, yücelik ve gündelik yaşam unsurlarını bir araya getirir. On sekizinci yüzyılda İngilizler arasında yaygın bir Avrupa seyahati biçimi olan Grand Tour, sadece erkekler için değil kadınlar için de medeniyet merkezi olarak kabul edilen yerlere seyahat ederek kişinin klasik eğitimini geliştirmesini sağlıyordu. Tüm bu bileşenler yücenin yerine getirdiği işlev etrafında birleşir. Bu çalışma, zihinlerde beliren soruları yanıtlamak üzere, Romantik dönem bağlamında seyahat eden iki kadın Grand Tour seyahat yazarı Wollstonecraft ve Radcliffe için yücenin zihnin hareketliliğini temsil ettiğini savunmaktadır. Yüce doğa ile karşılaşmalar, bireyin dış çevreyi düşünme ve analiz etmedeki yeterliliğini kanıtlar; bu da yücenin aklın bir aracı olduğunu gösterir. Argümanımı seyahat geleneği olan Grand Tour, Romantik dönem bağlamı ve Kantçı bir ifade olan“yüce”kavramı üzerinden açıklamayı amaçladım.
Özet (Çeviri)
In 1796, Mary Wollstonecraft published Letters Written during a Short Residence in Sweden, Norway, and Denmark, which she wrote during her journey to a destination different from the eighteenth-century Grand Tour of Europe. Authorized to restore a ship carrying silver freight lost in Sweden, Wollstonecraft sets off for a business journey. Wollstonecraft traces societal development, the economic and political condition of states through philosophical contemplations, sentimental narrative, accompanied by sublime experience within the framework of the eighteenth-century Grand Tour. A famous writer in the Gothic genre, Ann Radcliffe initiated a journey to continental Europe during the summer of 1794. The outcome of this journey was the travel account A Journey Made in the Summer of 1794, through Holland and the Western Frontier of Germany, with a Return Down the Rhine: to which are Added Observations During a Tour to the Lakes of Lancashire, Westmoreland, and Cumberland (1795). Radcliffe incorporates elements of sublimity and everyday life, not ignoring the physicality of the cities, people, and their manners. The Grand Tour, a widespread form of European travel among the British in the eighteenth century, provided fostering one's classical education through travelling places regarded as centres of civilisation, not only for men but also for women. All these components unite around the function the sublime performs. To answer the questions appearing in minds, this study argues that for the two women Grand Tour travel writers Wollstonecraft and Radcliffe, who travelled in the context of the Romantic period, the sublime represents the mobility of the mind. Encounters with sublime nature display the individual's adequacy in thinking and analysing the external environment, which illustrates that the sublime is an instrument of reason. In brief, I aim to explain my argument through the Grand Tour as travel practice, the context of the Romantic period, and the Kantian sublime.