A Bergsonian critique of spatialization in Husserlian time consciousness
Husserlci zaman bilincinde mêkansallaşma üzerine Bergsoncu bir eleştiri
- Tez No: 852946
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CORRY SHORES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Husserl, Bergson, Zaman Bilinci, Zamanın Mekânsallaştırılması, Fenomenoloji, Husserl, Bergson, Time Consciousness, Spatialization of Time, Phenomenology
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, zaman bilincini Edmund Husserl ve Henri Bergson'un teorileri kapsamında fenomenolojik bir bakış açısıyla incelemeyi hedefler. Çalışmada, Husserl'in zaman bilinci üzerine anlık verilmişlik ve yönelimselliğine dayanan üç parçalı analizi (anlık izlenimler, retansiyon ve protansiyon) ve Bergson'un sezgi kavramı temelinde homojen zaman ve saf süre arasında yaptığı ayrım kapsamlı bir biçimde açıklanır. Bu bağlamda Husserl zamanı mekânsal ilişkilerle benzer bir karakterde ele alırken, Bergson ise zamanı içsel ve sürekli bir akış olarak görür. Tez, Husserl'in zamanı mekânsal bir kapsamda ele almasının, farklı zaman modları arasında mesafe olduğu varsayımına yol açtığını ve böyle bir kavrayışın zamanı tazelik ve tamlık içeren karakterlerinden yoksun bıraktığını savunur. Bu bakımdan, Husserl'in zaman bilinci, zamanın akışkan ve dinamik doğasıyla tam olarak örtüşmemektedir. Buna karşılık, Bergson'un sezgisel zaman modelinin, zamanı mekânsal kavramlar ve analojilerden bağımsız olarak, sürekli değişen ve bölünemeyen bir akış olarak ele almasının, Husserl'in yönelimsel ve dışsal özelliklere dayanan zaman teorisine kıyasla daha tutarlı ve kapsamlı bir zaman anlayışı sunduğu ve zamanın anlık ve doğrudan deneyimine daha sadık kaldığı öne sürülür. Bu bakımdan Bergson'un Husserl'e nazaran fenomenolojik açıdan zamanın anlık verilmişliğine daha sadık kaldığı öne sürülebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze time consciousness from a phenomenological perspective, within the theories of Edmund Husserl and Henri Bergson. In this study, Husserl's tripartite structure of time consciousness (primal impressions, retention, and protention) based on intentionality and immediate givenness and Bergson's distinction between homogeneous time and pure duration grounded on the concept of intuition are discussed comprehensively. In this context, while Husserl holds time in similar characteristics to spatial relations, Bergson examines it as an internal and continuous flow. This study argues that Husserl's conception of time in spatial relations leads to an assumption of distance between different modes of time, and that such a conception deprives time of its freshness and fullness. In this respect, Husserl's consciousness of time does not fully correspond to the fluid and dynamic nature of time. In contrast, Bergson's intuitive model of time, which holds time as an ever-changing and indivisible flow, independent of spatial conceptions and analogies, offers a more coherent and comprehensive understanding than Husserl's theory based on spatial and external properties and is more faithful to the immediate and direct experience of time. In this respect, it can be further argued that Bergson is more faithful to the immediate givenness of time from a phenomenological perspective than Husserl.