Alevis under the AKP rule
AKP iktidarında Aleviler
  1. Tez No: 852945
  2. Yazar: OZAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik, AKP, Sekülerlik, Milliyet, Alevism, AKP, Secularism, Nation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kamuoyuna Alevi kimliğini beyan eden Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı, Cemevlerine kamu yardımlarını ön gören yeni yasal düzenleme ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulması gibi son gelişmeler, Alevi-Devlet ilişkisindeki yapısal eşitsizlikleri ve asimetrik güç ilişkilerini yeniden ortaya çıkarmıştır. Aleviliğin konumlanışına ilişkin son tartışmalar, AKP'nin Aleviler için olan vizyonunun sınırlarını belirginleştirmiştir. Bu bağlamda, bu tez çalışması AKP hükümetlerinin görevde oldukları yirmi bir yılda Alevilere nasıl yaklaştıklarını açıklamayı amaçlamaktadır. Kamusal alandaki siyasi söylemler, hükümet ve parti belgeleri, Alevi örgütlerinin medyadaki temsilleri, AKP'nin muhatap aldığı“makbul”Aleviliği belirlemek adına eleştirel bir şekilde analiz edilmektedir. Bu tez çalışması, AKP'nin Alevilere yaklaşımını siyasi uyum, evrensel tekil Sünni İslam içerisinde eritme ve kültürel olarak tasavvufi gelenek aidiyetini öne çıkarma tasavvurlarına göre Aleviliği yeniden inşa etme girişimlerinde bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu, önceki Alevi-devlet ilişkilerinden kategorik olarak ayrışmasa da Aleviler AKP iktidarı döneminde Alevi çekirdek kurumlarına nüfuz etme girişimleriyle daha müdahaleci bir yaklaşıma tanıklık etmişlerdir. Alevi meselesi, kompleks bir araştırma konusu olarak, modern Türkiye tarihinde devlet ve toplulukların konumunu gözeterek laiklik ve milliyetçilik kavramlarının arasındaki ilişkiyi anlamak için önemini korumaktadır. İkinci bölümde, Alevi meselesinin oluşumu irdelenerek çağdaş Alevi, Türk, millet, laik ve devlet tahayyülleri bağlamsallaştırılmaktadır. Sonraki bölümde ise önemli AKP-Alevi karşılaşmaları alt başlıklar halinde kronolojik olarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The structural inequalities and asymmetrical power relations between Alevis and the Turkish state have resurfaced with three recent developments: the presidential candidacy of Kemal Kılıçdaroğlu as an Alevi, the Resolutions on the public provisions to cemevis, and the establishment of the Presidency of Alevi-Bektashi Culture and Cemevi. The recent debates on the positionality of the Alevi identity have crystallized the frontiers of the AKP's visions on Alevism in Turkey. Within this regard, this thesis study aims to explain how the AKP governments have approached to Alevis in the twenty-one years of their service at the office. The public political discourses, the governmental and party documents, the representations of Alevi organizations in the media are analyzed critically to identify primary Alevi identity objective of the AKP. This thesis argues that the AKP governments have attempted to reconstruct the Alevi identity in line with the visions on political compliance, melting in the totalizing one Sunni Islam, and culturally belonging to the Turkic Sufi tradition. Although these does not categorically diverge from the previous Alevi-state relations, Alevis under the AKP rule have witnessed more interventionist approach through the attempts to penetrate the core Alevi institutions. Alevi Question stands as one intricate subject matter to understand the relationship between the forces of secularism and nationalism in the history of Turkey. While explaining the making of the Alevi Question in the second chapter contextualizes the contemporary Alevi, Turk, nation, secular, state imageries, the subsequent chapter investigates the crucial Alevi-AKP encounters with chronologic subheadings.