Exploring solidarity economies: Labour, white-collar, and the intersection of theory and practice
Dayanışma ekonomilerini keşfetmek: Emek, beyaz yaka ve teori ile pratiğin kesişimi
  1. Tez No: 852958
  2. Yazar: SEDEF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ VEDİT İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Ekonomi, Sosyoloji, Anthropology, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanışma, Dayanışma ekonomileri, Beyaz yaka, Kapitalizm sonrası ekonomi, Solidarity, Solidarity economies, White collar, Post capitalist economy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma, dayanışma ekonomilerinin pratik etkilerini inceleyerek özellikle beyaz yaka iş gücü üzerindeki etkilerine odaklanır ve teorik çerçevelerin pratik uygulamalarla kesişimini araştırır. Giriş, kapitalizmin kırılganlığını vurgulayarak geleneksel ekonomik gerçeklere meydan okur ve dayanışma ekonomilerini alternatif ekonomik sistemlerin öncü projeleri olarak konumlandırır. Çalışmanın odak noktasını dayanışma ekonomilerinin sürdürülebilir değişim potansiyeli üzerine yapılan eleştirel bir değerlendirme oluşturur. İlk bölüm, dayanışma ekonomileri etrafında yürütülen küresel tartışmaları inceleyerek çeşitli perspektifleri ve girişimleri araştırır. İkinci bölüm, ekonomik motivasyonları sorgulayarak ve prehistorik ile geleneksel ekonomik ilişkilere odaklanarak günümüz ekonomisinin temel varsayımlarını eleştirir ve dayanışma ekonomilerine teorik bir çerçeve önerir. Ayrıca, farklı ekonomik sistemlerde evrimleşen iş ilişkilerini ve mevcut çalışma düzeninin bireyler üzerindeki olumsuz etkilerini inceleyerek dayanışma ekonomilerinin çalışma biçimlerini dönüştürme potansiyelini araştırır. Üçüncü bölüm, yüz yüze görüşmeler ve katılımcı gözlemlerle elde edilen verileri içerir. Bu bölüm, dayanışma ağları içindeki beyaz yakalılardan gelen doğrudan görüşlerle, mevcut çalışma biçiminin bireyler üzerindeki etkilerini anlatır ve değişim ihtiyacının nedenlerini ortaya koyar. Elde edilen etnografik veriler, dayanışma ağları, bu ağları kurma motivasyonları ve bu ağların işleyiş biçimleriyle ilgili bilgiler sunar. Sonuç olarak bu çalışma, dayanışma ağları içindeki bireylerin deneyimlerini doğrudan paylaşarak değişim ihtiyacını dile getirir. Beyaz yaka dayanışması, çalışma dinamiklerine dair zorluklara yeni stratejiler, dil, argümanlar ve kapsamlı bir aktivizm söylemi oluşturarak kültürel bir fenomen olarak ortaya çıkar.
Özet (Çeviri)
This study explores the practical implications of solidarity economies, particularly their impact on white-collar labour, and investigates the intersection of theoretical frameworks with real-world applications. The introduction, emphasizing the fragility of capitalism, positions solidarity economies as pioneering alternatives. The study critically assesses the sustainable change potential of solidarity economies. The first section explores global discussions on solidarity economies, examining diverse perspectives and initiatives. The second section criticizes contemporary economic assumptions, proposing a theoretical framework for solidarity economies and exploring their transformative potential on work patterns across different economic systems. It also investigates the negative effects of the current working model on individuals. This study employed a qualitative method with the ethnographic approach. Based on the fieldwork involving face-to-face interviews and participant observations, the third section provides direct insights from white-collar individuals in solidarity networks. It reveals the impact of the existing work structure on individuals and explores motivations for creating solidarity networks. Ethnographic data sheds light on operational mechanisms. In conclusion, the study emphasizes the need for change by sharing experiences within solidarity networks. White-collar solidarity emerges as a cultural phenomenon, shaping new strategies, language, arguments, and a comprehensive activism discourse to address challenges in work dynamics.