The mediating role of the cognitive emotion regulation strategies in the relationship between the use of social media and body appreciation
Sosyal medya kullanımı ile beden memnuniyeti arasındaki ilişkide bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin aracı rolü
  1. Tez No: 852960
  2. Yazar: ECEM DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLARAM BİLLUR ÇELİK ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya bağımlılığı, bilişsel duygu düzenleme stratejileri, beden memnuniyeti, yaş grupları, social media addiction, cognitive emotion regulation strategies, body appreciation, age groups
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, sosyal medya bağımlılığı bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile beden memnuniyeti arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın özel amacı, sosyal medya bağımlılığı ile beden memnuniyeti ilişkisinde uyumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin oynadığı aracı rolü incelemek ve cinsiyet ve yaş grupları arasındaki beden memnuniyeti düzeylerindeki potansiyel farklılıkları dikkate almaktır. Örneklem farklı yaş gruplarından 423 yetişkinden oluşuyordu. Sosyal medya bağımlılığı, beden memnuniyeti ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (Andreassen ve diğerleri, 2016), Beden Memnuniyeti Ölçeği (Tylka ve Wood-Barcalow, 2015) ve Bilişsel Duygu Düzenleme Anketi (CERQ)(Garnefski ve Kraaij, 2007) kullanılarak değerlendirildi. Korelasyon analizleri sonuçlarına göre, sosyal medya bağımlılığı ile uyumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejileri arasında olumlu bir ilişki, uyumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile beden memnuniyeti arasında olumsuz bir ilişki, ve sosyal medya bağımlılığı ile beden memnuniyeti arasında olumsuz bir ilişki tespit edilmiştir. Aracılık analizleri, sosyal medya bağımlılığının doğrudan beden memnuniyetini etkilemezken, uyumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejileri aracılığıyla dolaylı bir etki yaparak ilişkiye aracılık ettiğini ortaya çıkardı. Beden memnuniyeti düzeyleri cinsiyetler arasında farklılık göstermedi; ancak yaş grupları arasında beden memnuniyeti düzeylerinde önemli farklılıklar bulundu. Yaş dahil edildiğinde uyumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejileri yoluyla aracılık yolu devam etti ve genel model istatistiksel olarak anlamlı kaldı. Yaşın beden memnuniyeti üzerinde küçük ve doğrudan bir etkisi vardı. Gelecekteki araştırma yönleri ve klinik çıkarımlar tartışıldı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the connections between appreciation for one's body and cognitive emotion regulation methods and social networking addiction. The study's specific goal is to investigate the mediating function of maladaptive cognitive emotion regulation strategies (M-CERS) in the connection between appreciation for one's body and social networking addiction, taking into account potential variations in body appreciation levels among genders and age groups. The sample consisted of 423 adults from different age groups. The Bergen Social Media Addiction Scale (Andreassen et al., 2016), The Body Appreciation Scale (Tylka & Wood-Barcalow, 2015), and The Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) (Garnefski & Kraaij, 2007) were used to measure the participants' levels of social media addiction, body appreciation, and cognitive emotion regulation processes. The results of the correlation analyses showed that there was a negative connection between body appreciation and dysfunctional cognitive emotion regulation methods, positive connections between social networking addiction and dysfunctional strategies, and a negative connection between social networking addiction and functional strategies. Although social networking addiction does not directly cause a decrease in appreciation for one's body, mediation analyses have shown that it does so indirectly through the use of dysfunctional cognitive emotion regulation processes. Though there were notable variations in levels of body appreciation throughout age groups, levels of appreciation for one's body did not vary significantly between genders. When age was included, the mediation pathway through dysfunctional cognitive emotion regulation strategies persisted, and the overall model remained statistically significant. Age directly affected body appreciation in a minor way. Future research directions and clinical implications were discussed.