Geri Dön

Uluslararası sığınma hukukunda geri itme

Pushback in international asylum law

  1. Tez No: 852967
  2. Yazar: ENES YUSUF ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRAY AZAKLI KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sığınma Hukuku, Geri İtme, İnsan Hakları, Güvenlikleştirme, Europan Union, Asylum Law, Pushback, Human Rights, Securitization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 139

Özet

Avrupa Birliği'nin (AB) büyük oranda gelişmiş ülkelerden müteşekkil olması sebebiyle göç akınlarının varış noktaları arasında popüler bir yeri vardır. Göç yükünün gittikçe artması, AB'nin konuyu bir güvenlik meselesi olarak ele almaya başlamasına sebep olmuştur. Muhtelif ülkelerden Avrupa'ya girişlerin hızla artmaya devam etmesi karşısında AB, bir dizi güvenlikleştirme adımı atmış, sınır güvenliğini öncelemiş ve göç meselesini öncelikli gündem haline getirmiştir. Tüm bu adımlar, düzensiz göçle mücadele bağlamında ele alınmakta ve sınırlarda uygulamasını bulmaktadır. Sınır ülkelerinde gerek sınır koruma birimleri, gerek Frontex tarafından alınan önlemler neticesinde, tezimizin konusunu teşkil eden geri itme uygulamalarının son yıllarda yaygınlaştığı görülmüştür. Çalışmada öncelikle, kavramsal bütünlüğün sağlanması için bir çerçeve oluşturulmuştur. Sonrasında, AB sınır ülkeleri merkeze alınarak geri itme açıklanacağı için AB'nin göç politikaları açıklanmış ve bunların uygulamaya yansımalarına ışık tutulmuştur. Ardından geri itmenin tanımı yapılarak mahiyeti belirlenmiş, uygulamada görülen birçok örnek üzerinden sınırları çizilmiştir. Son olarak geri itme, insan hakları hukukunu da yakından ilgilendiren bir pratik olduğundan, ilgili olduğunu değerlendirdiğimiz hakların açıklanmasından sonra, geri itmelerin bu haklar bağlamında değerlendirmesi de önemli görülmüştür. Çalışmanın konusu olan geri itme, de facto bir uygulamadır. Bu sebeple, özellikle güvenilir sivil toplum kuruluşlarının vaka incelemeleri ve mülakatları, yine benzer kuruluşlar tarafından yazılan raporlar, uluslararası kurum ve kuruluşlarca yazılan raporlar, mahkeme kararları ve medyaya yansıyan olaylardan faydalanılmıştır. Bu yöntem neticesinde geri itmenin tanımı yapıldıktan sonra bazı haklar bakımından değerlendirmesi de yapılmış, sonuç bölümünde hukuka uygunluğa ilişkin önerilerde bulunulmuştur.

Özet (Çeviri)

The European Union (EU) is a popular destination for migration flows. The increasing burden of migration has led the EU to start treating the issue as a security concern. In the face of the continued arrivals of asylum seekers to Europe from various countries, the EU has taken a series of securitization steps, prioritizing border security and making migration a priority agenda item. Over time, readmission agreements were signed with many third countries, Frontex was established, and budgets for border surveillance were increased. All these steps are taken in the context of the fight against irregular migration. As a result of the measures taken, push-back practices, which constitute the subject of this thesis, have become widespread in recent years. In this thesis, firstly, a framework is established to ensure conceptual integrity. Then, push-back explained by focusing on EU border countries. The EU's migration policies are explained and their reflections on practice are shed light on. Then, the nature of pushback is defined and its boundaries are drawn through many examples seen in practice. Finally, pushbacks evaluated in the context of human rights after explaining the rights that we consider relevant. Because of the nature of the subject of this study, interviews of reliable civil society organizations, reports written by international organizations, court decisions and incidents reflected in the media were used. As a result of this method, the definition of push-back is provided, an assessment of some rights is made, and recommendations are made in the conclusion regarding the legality of the practice.

Benzer Tezler

  1. Mülteci Hukuku bağlamında denizden gelenler ve Avrupa Birliği uygulaması

    Sea arrivals in the context of Refugee Law and European Union practice

    SEFA MERT KATİÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    HukukAnadolu Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ELİF UZUN

  2. İnsan hakları hukuku ve Avrupa Birliği - Türkiye Geri Kabul Anlaşması

    Human rights law and European Union – Turkey Readmission agreement

    SAMET EREN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Hukukİstanbul Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GALİP ENGİN ŞİMŞEK

  3. Türk Yabancılar Hukukunda mülteciler

    Refugees in Turkish foreign law

    MERVE DİLAN ANSEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    HukukGazi Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. F. BİLGE TANRIBİLİR

  4. Avrupa Birliği hukuku ve Türk hukukunda ikincil koruma

    Subsidiary protection in European Union law and Turkish law

    SÜREYYA CAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    HukukDicle Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE BARAN ÇELİK

  5. Göç hukukunda yabancıya sağlanan uluslararası, bölgesel ve ulusal koruma

    International, regional, and national protection provided to the foreigner with the forced migration law

    GÖKÇE ARIKAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Hukukİstanbul Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BAHATTİN BAHADIR ERDEM