Türk Yabancılar Hukukunda mülteciler
Refugees in Turkish foreign law
- Tez No: 324985
- Danışmanlar: PROF. DR. F. BİLGE TANRIBİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mülteci, Sığınmacı, Sığınma Hakkı, Geri Göndermeme, İkincil Koruma, Refugee, Asylum Seeker, Rights to Asylum, Subsidiary Protection
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Devletler Özel Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
İnsanlar; dil, din, etnik köken, siyasi görüş ve belirli bir toplumsal gruba mensubiyet gibi nedenlere dayalı baskı ve zulüm görmekte, bu baskı ve zulmün yarattığı korku sonucunda da evlerini, yaşadıkları ülkeyi terk etmek zorunda kalmaktadırlar. İnsanlık tarihi kadar eski bir durum olan mülteci sorunu, her yıl kendini tekrar etmektedir. Devletlerin siyasi, toplumsal ve uluslararası konumları ve kaygıları nedeniyle mülteci sorununa uluslararası platformda kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. İnsan haklarıyla yakından alakalı olan bu sorun İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 14. maddesinden herkesin sığınma hakkı olduğu belirtilmiştir. Bu uluslararası belgenin dışında birçok hukuki metinde de sığınma hakkından bahsedilmektedir. Mülteciler için en önemli uluslararası belge Cenevre Sözleşmesi ve 1967 Protokolü'dür. Bizde çalışmamızı Cenevre Sözleşmesi'ni temel kaynak olarak değerlendirip, Türk mevzuatını da dikkate alarak şekillendireceğiz.Çalışmamızın birinci bölümünde, Dünya tarihi boyunca yaşanan mülteci hareketlerinden kısaca bahsedilmiştir. Sonra, sığınma kavramıyla ilgili uluslararası ve bölgesel düzenlemeler ile Türk Hukukunda yer alan kaynaklar sıralanmıştır. Daha sonra Türk hukukunda sığınma hakkının gelişimi ve yeni düzenlemeler anlatılmıştır. Mülteci, sığınmacı, ikincil koruma ve geçici koruma gibi uluslararası korumadan yararlanacak kişilerle ilgili bilgi verildikten sonra, Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde mülteci statüsüne girebilmek için gerekli koşullar, mülteci statüsünü engelleyen nedenler, mülteci statüsünü sonra erdiren durumlar açıklanmıştır.Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, ilk olarak mülteci statüsüne girecek kişilerin hak ve özgürlüklerinde tanınmasında kabul edilen kriterler anlatılmıştır. Daha sonra Cenevre Sözleşmesi kapsamında mültecilere tanınan haklar Türk hukuku ile birlikte değerlendirilerek açıklanmıştır.Sonuç kısmında ise, mültecilerin yaşadıkları sorunlar, mülteciler için yapılan çalışmalar ve eksiklikler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
People who belong to distinctive groups based on diffirent languages, ethnicities, religions and political sides have to abancon their homes and countries because of the fear arisen by constraint and cruelty. Refugee problem is as old as human history repeats itself every year, and stil there is no permanent solution on international status concerns. The article 14 of the Universal Declaration of Human Rights of refugee problem. Additionally, there are many international legislative documents which are also about this issue. Most important ones are 1951 Geneva Convention and 1967 Protocol. This study is going to be shaped according to 1951 Geneva Convention and Turkish Legislation.In the first part of the study, the refugee movements in the world history will be briefly explained. Then we will be listed national and international agreement with Turkish sources revelant the concept of asylum. Later, development right of asylum in Turkish law and new Turkish regulation are described. After that; we will be cleared refugees, asylum seekers, subsidiary protection and temporary protection, such as information about the people who will benefit from international protection, the necessary conditions for refugee status under Geneva Convention, the factors and the obstacles to be refugee, reasons which end the refugee status.In the second part, first of all, the recognition of individual rights and freedoms recognized refugee status criteria will be explained. Next, the rights granted to refugees under the Geneva Convention are explained evaluated together with Turkish law.In the conclusion, the problems which are experienced by refugees, the studies which carry out for refugees and inadequacies will be touched on.