The effect of advertising appeal and brand awareness on consumers' brand trust and purchase intention in a global pandemic crisis
Küresel bir pandemi krizinde reklam içeriği ve marka bilinirliliğinin tüketicilerin markaya olan güveni ve satın alma niyeti üzerine etkisi
  1. Tez No: 853073
  2. Yazar: GÖZDE ÖNDER AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI TOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi krizi, Reklam içeriği, Marka bilinirliği, Marka Güveni, Satın alma niyeti, Pandemic crisis, Advertising Appeals, Brand awareness, Brand Trust, Purchase intention
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Dijital çağın başlangıcından bu yana, insanlık 2020 yılında Covid-19 olarak adlandırılan pandemi krizi gibi sert ve trajik bir küresel sorunla karşılaşmamıştı. Bu daha evvelden planlanmış veya beklenen bir gelişme değildi. Ne politikacılar ve ekonomistler, ne de marka yöneticileri, tüm dünyaya yayılan bu salgın sorunuyla karşı karşıya kalmayı beklemiyordu. Covid-19'dan önce, pazarlamada bu tür pandemi krizlerini araştırma odağına alan çok az sayıda çalışma vardı. Bu nedenle, bu çalışmanın temel amacı, bu tip küresel salgın krizlerinde, markaların bilgilendirici ve duygusal reklam çalışmaları yaparak, tüketicilerine nasıl dokunduklarını ve tüketiciler tarafından tanınan ve tanınmayan markaların bu reklamlarının tüketicilerde uyandırdığı duygular, markaya karşı tutumları, güvenleri ve markayı kullanma eğilimleri ile ilgili nasıl tepki verdiklerini incelemektir. Bu çalışma, 383 kişinin katılımıyla ampirik araştırma yöntemleri yapılmıştır. Araştırma sonuçları, reklam içeriğinin ve müşterilerin marka bilinirliğinin tüketicide uyandırdığı duygular, markaya yönelik tutumu ve marka güvenini etkilediğini doğrulamaktadır. Bu bağımlı değişkenler aynı zamanda tüketicilerin markayı kullanma eğilimi üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Markalar ve marka yöneticileri bu çalışmayı sadece markalarına uygun reklam seçerken değil; aynı zamanda tüketiciler üzerinde uyandırdığı duygular, marka güveni ve satın alma niyeti üzerinde etkili bir faktör olması nedeniyle sektörel farklılıkları da dikkate alabilir ve reklam içerik hazırlama sürecinde bir rehber olarak kullanabilirler.
Özet (Çeviri)
From the beginning of digital age in marketing, the world has not encountered a drastic and tragic global issue as in the pandemic crisis in 2020 called Covid-19. This was not a planned or expected issue all over the world. Neither politicians and economists nor marketers have assumed to face this pandemic issue spreading to the entire world. Before Covid-19, there were few numbers of studies specifically focusing on this kind of crisis in marketing. Thus, the fundamental aim of this study is to examine how brands touch upon their consumers by applying informational and emotional advertising in the global pandemic crisis and how consumers react to these ads of known and unknown brands regarding the feelings that they evoke, their attitude towards brand, their trust to the brand and their intention to use the brand. This study applies to empirical research survey with the participation of 383 people. The research results confirm that advertising appeals and customers' brand awareness affect evoked feelings, attitude towards brand and brand trust. These dependent variables also have a positive impact on consumers' brand usage intent. Brands and marketers may use this study as a guidance not only while choosing advertising appeals fit to their brand, but also while deciding on advertising appeals by considering the differences in sectors since sectorial difference is a modifying factor on consumers' evoked feelings, brand trust and purchase intention.