The development of listening and speaking skills in EFL via an artificially intelligent chatbot application: A quasi-experimental design study
İngilizce'nin yabancı dil olarak öğreniminde dinleme ve konuşma becerilerinin yapay zekâyla geliştirilmiş bir sohbet robotu ile geliştirilmesi: Bir yarı-deneysel desen araştırması
  1. Tez No: 853098
  2. Yazar: FATMA ŞEYMA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Öğrenme, Yapay Zekâ Destekli Chatbot, İngilizcenin Yabancı Dil Olarak Öğrenimi, MALL, AI Chatbot, English as a Foreign Language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
Bu araştırma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmede yapay zekâ chatbot kullanımının etkilerini araştırmayı amaçladı. Ayrıca dil öğrenenlerin deneyimlerini ve bu aracı kullanma stratejilerini belirlemek ve dil öğrenimi için ideal bir yapay zekâlı bir sohbet robotunun özelliklerini belirlemek de amaçlandı. Bu amaçlar doğrultusunda yarı deneysel bir araştırma deseni kullanılarak hem nitel hem de nicel veriler toplandı. Araştırmanın nicel verileri yarı deneysel ön-test son-test kontrol grubu yöntemiyle toplanırken, nitel veriler ise yansıtıcı günlükler, konuşma verileri ve görüşmeler yoluyla toplandı. Araştırmanın sonuçlarına göre her iki grup içerisinde konuşma testi ön test ve son test başarı puanları arasında anlamlı farklar bulunurken, gruplar arasında dinleme ve konuşma testi puanları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Nitel bulgulara göre ise katılımcılar teknik, pedagojik ve sosyal alanlarda güçlüklerle karşılaşmışlar, ancak bunun yanı sıra öz değerlendirmelere göre gelişmiş dil bilgi ve becerileri rapor edilmiştir. Konuşma verilerinin analiz sonuçları ise dil öğrenenlerin konuşma boyunca yaşadıkları güçlükler karşısında birçok strateji kullanarak iletişimi sağladıklarını göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına bağlı olarak İngilizceyi yabancı dil öğrenenlere yönelik yapay zekâ destekli chatbotlar geliştirilmesi doğrultusunda kavramsal bir çerçeve bir öne sürülmüştür. Bu amaçlar doğrultusunda, REPOST adı verilen bir model, İngilizce öğretmenlerine yönelik kullanım yönergeleri ve bu doğrultuda bir öğretmen eğitimi modülü önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to explore the effects of using an artificial intelligence chatbot to enhance the listening and speaking skills of Turkish EFL learners. It was also intended to specify the experiences of language learners and strategies for using this tool and identify the characteristics of an ideal artificially intelligent chatbot for language learning. Quantitative and qualitative data were collected towards these aims using a quasi-experimental design. The quantitative data were collected through a quasi-experimental pre- and post-test control group design. The qualitative data were collected through reflective diaries, recordings of student-chatbot interaction, and semi-structured interviews. According to the findings, although there were significant differences within groups regarding pre-test and post-test speaking proficiency exam results, there were no significant differences between groups regarding listening and speaking post-test scores. The qualitative analysis also demonstrated that although learners faced various technical, pedagogic, and social constraints, there were also self-reports of enhanced language knowledge and skills. The interaction data analysis also showed that EFL learners adopted several interactional strategies to negotiate for meaning in the cases of conversational breakdowns. Based on the findings of this study, a framework for developing artificial intelligent chatbots for EFL learners was proposed. For this purpose, this study suggests a conceptual REPOST model, the guidelines for EFL teachers based on optimum AI chatbot qualities, and a teacher training component.