Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı gençlik merkezi gönüllülerinin gönüllülük faaliyetlerine katılım motivasyonlarının incelenmesi
Investigation of youth center volunteers motivations for participation in volunteering activities under The Ministry of Youth and Sports
- Tez No: 746844
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TALHA MURATHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gençlik Merkezi, Gönüllü, Gönüllülük, Motivasyon, Youth, Youth Center, Voluntarily, Volunteering, Motivation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Gençlik çalışmaları ve gönüllülük faaliyetleri her geçen gün toplumumuzda yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve gençlik toplulukları gibi birçok kesim tarafından gönüllülük faaliyetleri düzenlenmektedir. Yapılan bu gönüllülük faaliyetleri dünyada ve ülkemizde giderek artan doğal afetler ve salgın hastalıklarla mücadelede büyük önem taşımaktadır. Araştırmamızda Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezi gönüllülerinin gönüllülük faaliyetlerine katılımını etkileyen faktörlerin çeşitli demografik verilere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezlerinde gönüllülük faaliyetlerine katılan gönüllü gençler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise 2020-2021 yılında Covid-19 pandemi döneminde, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezlerinde gönüllülük faaliyetlerine katılan (Elazığ ve Malatya illerindeki) gönüllü gençlerden oluşmakta olup, araştırmaya 151 erkek ve 196 kadın olmak üzere toplam 347 gönüllü gençten oluşmaktadır. Araştırmada McEwin ve Jacobsen-D'Arcy (2002) tarafından geliştirilen, Çevik (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan 44 maddeden oluşan“Gönüllü Motivasyon Envanteri”(GME) ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma verilerinin değerlendirilmesinde ilk olarak ölçeğin alt boyutlarından elde edilen verilerin normallik varsayımını gerçekleştirip gerçekleştirmediğini görmek için normallik testi yapılmıştır. Ardından araştırma grubunun, değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacıyla bağımlı gruplar için“Independent Sample t- Testi”ve gruplar arası çoklu farklılıklarda“Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)”kullanılmış ayrıca farklılığın nereden kaynaklandığını ortaya koymak için Post-Hoc testlerinden“LSD”ve“TUKEY”testlerinden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırmada kullanılan ölçeğin alt boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek adına“Korelasyon Testi”yapılmıştır. Araştırmamızdan elde ettiğimiz bulgulara göre katılımcıların cinsiyet, yaş, çalışma durumu ve gönüllülük yılı değişkenine göre sadece bir alt boyutta anlamlı fark bulunmuştur. Fakülte/bölüm, gönüllülüğe yönlendiren değişken, haftalık gönüllü çalışma süreleri ve yaşadığı şehir değişkenlerinde ise birden fazla alt boyutta farklılık bulunmuştur. Medeni durum, öğrenim durumu ve gelir durumu değişkenlerinde ise herhangi bir anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Araştırmada, Gönüllü Motivasyon Envanteri'nin alt boyutları ilişkisini gösteren pearson korelasyon analizi sonuçlarını incelediğimizde ise;“Gönüllü Motivasyon Envanteri”nin tüm alt boyutları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel anlamda değerlendirildiğinde ise,“GME”nin alt boyutları birbiri arasında pozitif yönde yüksek derecede anlamlı ilişkilere sahip olduğu söylenebilir. Katılımcılarda medeni durum, öğrenim durumu ve gelir durumunun gönüllülük motivasyonunu etkilemediği, cinsiyetin gönüllülük faaliyetlerini anlamlı oranda etkilemediği, gençlik merkezini doğrudan takip edenlerin gönüllülük faaliyetlerine daha yüksek katılım sağladıkları ve gönüllü ebeveynlerinin gönüllülük faaliyetlerine katılımı yüksek oranda destekledikleri (% 97,4) sonucuna ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
Youth work and volunteering activities are becoming widespread in our society day by day. Volunteering activities are organized by many groups such as public institutions and organizations, local governments, non-governmental organizations, universities and youth societies in our country. These volunteering activities are of great importance in the fight against natural disasters and epidemics, which are increasing in the world and in our country. In our research, it is aimed to examine the factors affecting the participation of Youth Center volunteers under the Ministry of Youth and Sports in volunteering activities according to various demographic data. The universe of the research consists of young volunteers participating in volunteer activities in Youth Centers affiliated to the Ministry of Youth and Sports. The sample group of the research consists of volunteer youth (in Elazig and Malatya provinces) who participated in volunteering activities in Youth Centers affiliated to the Ministry of Youth and Sports during the Covid-19 pandemic period in 2020-2021, and it consists of a total of 347 volunteer youth, 151 men and 196 women. In the study, the“Volunteer Motivation Inventory”(GME) consisting of 44 items developed by McEwin and Jacobsen-D'Arcy (2002) and adapted into Turkish by Çevik (2012) and a personal information form developed by the researcher were used. In the research, descriptive survey model, one of the quantitative research methods, was used. In the evaluation of the study data, firstly, the normality test was performed to see whether the data obtained from the sub-dimensions of the scale fulfilled the assumption of normality. Then,“Independent Sample t-Test”for dependent groups and“One-Way Analysis of Variance (ANOVA)”for multiple differences between groups were used to reveal whether the research group differed according to the variables. and“TUKEY”tests were used. In addition,“Correlation Test”was conducted to examine the relationship between the sub-dimensions of the scale used in the research. When we examine the results of the pearson correlation analysis showing the relationship between the sub-dimensions of the Voluntary Motivation Inventory; It was concluded that there was a statistically significant positive correlation between all sub-dimensions of the“Volunteer Motivation Inventory”. When evaluated in general terms, it can be said that the sub-dimensions of“RME”have positive and highly significant relationships between each other. It was concluded that marital status, education status and income status of the participants did not affect volunteering motivation, gender did not significantly affect volunteering activities, those who directly followed the youth center had higher participation in volunteering activities and their volunteer parents highly supported participation in volunteering activities (97.4%).