An investigation on the evolution of Turkish pavillion at Venice Art Biennale
Venedik Sanat Bienali'nde Türkiye pavyonunun gelişimi üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 853216
  2. Yazar: İLKE ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Pavyonu, Küratör, Sanatçı, Sergi, Venedik Bienali, Artist, Curator, Exhibition, Turkish Pavillion, Venice Biennale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Türkiye, Venedik Bienali'ne 1991 yılından bu yana katılıyor olsa da, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) girişimiyle ancak 2014 yılında uzun vadeli bir mekan ve pavyon edinebildi. Bu çalışma, küratörlere, küratöryel çerçevelere, sanatçılara ve sanat eserlerine odaklanarak Türkiye Pavyonu'nun Venedik Bienali'ndeki 2003-2022 yılları arasındaki gelişimini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu tezin amacı, bu sergiler arasından, Türkiye Pavyonunun konumunu güçlendirerek gelecekte Venedik Bienali'nde yer almasını sağlayacak bir modele karar vermektir. Metodolojiye gelince, Çevrimiçi Çağdaş Sanatlar Tarihi Arşivi'nde (ASAC: Archive Storico Delle Art Contemporanee) araştırma yapmayı planlıyorum, arşiv materyallerini bir vaka çalışması olarak analiz etmenin yanı sıra, aynı zamanda küratör ve sanatçılarla röportajlar da yapacağım. Son olarak ilgili verileri toplamak amacıyla ulusal ve uluslararası literatürü taramayı düşünüyorum.
Özet (Çeviri)
Even though Turkey has been participating in the Venice Biennale since 1991, it only recently obtained a long-term venue and pavilion in 2014, due to the initiative of the Istanbul Foundation for Culture and Arts (IKSV, 2024). This study intends to research the Turkish Pavilion's development at the Venice Biennale between the years 2003 and 2022 by focusing on curators, curatorial frameworks, artists and artworks. The goal of this thesis is to decide upon a model from among these exhibitions that will consolidate the position of the Turkish Pavilion to warrant a venue at the Venice Biennale in future. For the methodology, I intend to conduct research at the online Historical Archives of Contemporary Arts (ASAC: Archive Storico Delle Art Contemporanee), I will analyse not only archival materials as case studies, but will also conduct interviews with curators and artists of the selected biennials. Finally, I intend to review national and international literature in order to collect relevant data.