Exploring barriers to women and children accessing civil documentation and citizenship in post-ISIS Iraq
Kadınların önündeki engelleri araştırmak ve çocukların sivil belgelere erişimi IŞİD sonrası Irak'ta vatandaşlık
- Tez No: 853277
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Civil Documentation, ISIS, Families with Perceived Affiliation to ISIS (FPAs), Intersectionality, Gender, Internally Displaced Persons
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, sivil belgelerin erişilebilirliğini ve temel insan haklarını incelemektedir. Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler (ÜİYOK'ler), IŞİD'le Bağlantısı Algılanan Aileler (FPA'lar), ve Ezidi hayatta kalan kadınların çocukları (eski IŞİD esirleri). Öncelikli odak noktası Irak'ta yerinden edilme bağlamında, özellikle de saldırı sonrasında kadınlar ve çocuklar 2014 IŞİD krizi. Çalışma, IŞİD ile algılanan ilişkinin nasıl engel teşkil ettiğini anlamayı amaçlıyor. ÜİYOK'lü kadınların ve çocuklarının sivil belgelere ve kamu hizmetlerine erişiminin engellenmesi. İncelemenin hem uluslararası hem de ulusal kanunlar çerçevesinde yapılması, 'kesişimsellik' kavramını kullanıyor. Bu konsept aracılığıyla, çalışma benzersiz olanı vurguluyor IŞİD ile bağlantılı olduğu düşünülen kadınların ve çocukların yaşadığı zorluklar ve Ezidi hayatta kalan kadınlar ve çocukları Çalışma, toplumun reddedilmesi, misilleme korkusu, mali kısıtlamalar ve güvenlik endişeleri Terörist gruplarla algılanan bağlantı, yerinden edilmiş kişiler için karmaşık bir engeller ağı yaratıyor FPA kadınları kendileri için sivil belgelere ve çocukları için vatandaşlığa erişebilecek. Ayrıca çalışma, cinsiyetin din ile kesiştiğini ve benzersiz bir cinsiyete katkıda bulunduğunu ileri sürüyor. Ezidi hayatta kalan kadınlara yönelik dezavantajlar ve şiddet biçimleri. Belge eksikliği bu kişilerin kimliklerini kanıtlamalarını engellemektedir. Hareket özgürlüğü, doğum kaydı ve eğitim, sağlık hizmetleri gibi temel haklardan yararlanabilme, ve mülkiyetlerine ilişkin yasal hakların tesisi. Üstelik çocukları maruz bırakıyor Vatansızlık riski. Genel olarak bakıldığında çalışma, kadınlara karşı ayrımcı uygulamaların olduğunu ortaya koyuyor. kadınlar ve bu çocuklar temel sivil belgelere erişimi engelliyor, onları daha fazla ötekileştirmeye, ayrımcılığa ve toplumdan dışlanmaya maruz bırakacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the accessibility of civil documentation and fundamental human rights for Internally Displaced Persons (IDPs), Families with Perceived Affiliation to ISIS (FPAs), and children of Yazidi survivor women (former ISIS captives). The primary focus is on women and children in the context of displacement in Iraq, especially in the aftermath of the 2014 ISIS crisis. The study aims to understand how perceived affiliation with ISIS hinders IDP women and their children from accessing civil documentation and public services. The examination is conducted within the framework of both international and national laws, using the concept of 'intersectionality. Through this concept, the study highlights the unique challenges experienced by women and `children with perceived affiliation to ISIS as well as Yazidi survivor women, and their children The study argues that imbricated barriers such as community rejection, fear of retaliation, financial constraints, and security concerns due to the perceived affiliation to terrorist groups create a complex web of obstacles for displaced FPA women to access civil documentation for themselves and citizenship for their children. Furthermore, the study argues that gender intersects with religion, contributing to unique forms of disadvantages and violence against Yazidi survivor women. The lack of documentation impedes these individuals' ability to prove their identity and enjoy basic rights such asfreedom of movement, birth registration and education, healthcare, and the establishment of legal rights to their property. Moreover, it exposes children to the risk of statelessness. Overall, the study reveals that the discriminatory practices against women and these children, all of which hinder access to essential civil documentation, expose them to further marginalization, discrimination, and exclusion from society.