Designing an online language assessment training course for improving language assessment literacy of secondary school EFL in-service teachers in Mersin
Mersin'de görev yapmakta olan İngilizce öğretmenlerinin ölçme-değerlendirme okur-yazarlıklarının geliştirilmesi amacı ile çevrimiçi ders dizayn edilmesi
- Tez No: 853293
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BANU KOÇOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ölçme-Değerlendirme Okur Yazarlığı, Dilde Ölçme- Değerlendirme Okur Yazarlığı, Assessment Literacy, Language Assessment Literacy
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Eğitim politikalarındaki değişiklikler ve hareketler bir çok ülkede yüksek seviye ölçme-değerlendirme okur-yazarlığı ihtiyacını doğurmaktadır. 21. yy. da bireylerin başarılı olması için 21. Yüzyıl düşünme becerilerinden kompleks düşünme, gelişmiş iletişim becerileri, işbirliği ve problem çözme yeteneklerini geliştirmeleri gerekmektedir. Sorunların üstesinden başarı ile gelebilen bireylerin yetişmesinde eğitimin rolü inkar edilemez ve bu da ancak yüksek kalite eğitim ile başarılabilir. Bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretmenlerinin ölçme-değerlendirme okur-yazarlıklarının değerlendirilmesi ve bu konudaki becerilerinin ölçme-değerlendimre atölye çalışması yoluyla geliştirilmesidir. Söz konusu atölye çalışması dizayn edilmeden önce, Fulcher (2012) tarafından geliştirilen ve Farhady & Tavassoli (2018) tarafından uyarlanan Ölçme-Değerlendirme Mesleki Bilgi Anketi düzenlenmiştir. Ölçme-Değerlendirme Mesleki Bilgi Anketine ilişkin iki adet pilot çalışma düzenlenmiştir. Anketin uygulanmasının ardından, katılımcıların dilde ölçme-değerlendirme okur-yazarlığına ilişkin ihtiyaçlarının daha detaylı belirlenmesi amacıyla gönüllü katılımcılar ile çevrimiçi odak grup görüşmesi yapılmıştır. Araştırmacı, çevrimiçi atölye çalışmasına ilişkin programı hazırlamadan önce ayrıca Eğitim Fakülteleri İngilizce Öğretmenliği Bölümlerinde kullanılmakta olan Ölçme-Değerlendirme ders kitaplarının içerklerini ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen Öğretmenlik Mesleği Genel Alan Yeterlikleri kapsamında yer alan Ölçme-Değerlendirme Yeterlik göstergelerini de incelemiştir. Atölyeye ilişkin ders programı oluşturulmuşur. 6 hafta süren atölye çalışması başlamadan önce, Ölçme-değerlendirme Mesleki Bilgi Testi (Farhady, 2016) ön test olarak katılımcılara uygulanmıştır. Üç hafta sonunda, atölye çalışmasının değerlendirilmesi amacıyla katılımcılar yüzyüze bir toplantıya davet edilmişlerdir. Toplantıya ek olarak, katılımcılara üç soruluk değerlendirme formu gönderilmiştir. Gerek yüzyüze gerçekleştirilen toplantı, gerekse katılımcıların bireysel olarak doldurmuş oldukları formlar dikkate alınarak düzenlemeler yapılan atölye çalışmasının ardından katılımcılara Ölçme-Değerlendirme Mesleki Bilgi Testi son test olarak uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, katılım sağlayan öğretmenlerin çeşitli seviyelerde ölçme-değerlendirme okuryazarlığına sahip oldukları ve mesleki gelişim ihtiyaçları olduğu görülmektedir. Çalışma kapsamında gerçekleştirilen çalıştayın yabancı dil ölçme değerlendirme okur-yazarlıkları üzerinde pozitif etki gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca katılım sağlayan öğretmenler çalışma sayesinde özgüvenlerinde ve ölçme değerlendirme bileşenleri (ölçme-değerlendirme araçlarının dizayn edilmesi ve uygulanması; ölçme-değerlendirme sonuçlarının analiz edilmesi ve sonuçların değerlendirilmesi) konusunda ilerleme kaydettikleri bulgular arasında yer almaktadır. Çalışma sonucunda, katılımcı öğretmenlerin, ölçme-değerlendirme konusundaki yeterliklerinin çeşitli seviyelerde olduğu ortaya çıkmış olup; mesleki olarak bu alanda gelişime ihtiyaçları olduğu ortaya konmuştur. Çalışma kapsamında düzenlemiş olan çevrimiçi atölye çalışmasının katılımcıların ölçme-değerlendirme okuryazarlık seviyeleri üzerinde olumlu etki gösterdiği anlaşılmıştır. Bunlara ek olarak, öğretmenlerin özgüven ve yeterliklerinin test dizayn etme ve ölçme-değerlendirme süreçlerini yönetebilmelerinin yanı sıra değerlendirme verilerinin analiz edilmesi ve değerlendirilmesi konusunda yeterlik ve güven geliştirdikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Changes in education policies and movements in many countries have led to a high demand for a high level of assessment literacy. In order to prepare individuals to thrive in the 21st century, it is crucial to develop 21st century thinking skills, such as complex thinking, elaborated communication, collaboration, and problem-solving in authentic contexts. Quality education, instrumental for fostering these skills, relies on effective assessment. The purpose of this study is to assess language teachers' levels of assessment literacy knowledge and develop their skills through an in-service assessment workshop lasting six weeks. Prior to designing the workshop, the Professional Knowledge of Assessment Questionnaire (PKAQ), originally developed by Fulcher (2012); adopted by Farhady & Tavassoli (2018), was adapted to understand the language assessment needs of the participants. Two pilot studies were conducted. Following the results of the PKAQ, a focus group interview was conducted to gain a deeper understanding of the participants' assessment literacy needs. In addition to the results of the needs analysis and the findings of the interview, The researcher also examined the content pages of language assessment books used by instructors and professors working at education faculties and General Competence Indicators regarding Assessment suggested by MoNe were examined to develop a strong base for the workshop content. The workshop schedule was set. Participants took the Professional Knowledge of Assessment Test (PKAT) (Farhady, 2016) to understand their current level of assessment literacy before attending the workshop. PKAT was applied twice as pre- and post-tests of the study. After three weeks, halfway through the planned workshop duration, participants were invited to a face to face meeting to evaluate the workshop and gain deeper understanding about their actual experiences with the workshop. Participants were also sent three-question online form to evaluate the workshop individually so far. Considering the results of the meeting and the answers given to the online forms, necessary changes were made. Finally, the participants were given PKAT as post-test. The results of the study suggest that the participating teachers had varying levels of understanding and knowledge regarding language assessment concepts, and that they had a clear need for professional development in this area. The workshop was found to have a positive impact on their language assessment literacy levels, with the teachers reporting increased confidence and competence in designing and administering assessments, as well as analyzing and interpreting assessment data.