The effect of green innovation capabilities on financial performance
Yeşil inovasyon yeteneklerinin finansal performans üzerindeki etkisi
- Tez No: 853322
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil İnnavasyon, Finansal Performans, Sürdürülebilirlik, ESG Skoru, Green Innovation, Financial Performance, Sustainability, ESG Score
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yeşil inovasyon, şirketlerin rekabet avantajını büyük ölçüde artırmaktadır. Bu durumun bir şirketin finansal performansını önemli ölçüde geliştirebileceği söylenebilir. Bu çalışma, yeşil inovasyon yeteneklerinin finansal performans üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışmada“yeşil inovasyon”, Eikon Refinitive tarafından oluşturulan ve ESG puanı altında ölçülen“çevresel inovasyon puanı”,“çevresel ürünler”ve“ürün etkisi azaltma”puanları ile temsil edilmektedir. Çalışmada, 9 ülkede faaliyet gösteren 47 otomobil ve otomobil parçaları şirketinin 2012 ile 2021 yılları arasına ilişkin verileri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, on farklı araştırma modelinin çözümü vasıtasıyla elde edilmiştir. Organizasyonel performansı ayrıntılı bir şekilde anlamak için bu araştırma, diğer çalışmalardan farklı olarak finansal performansı üç ayrı sınıflandırma altında ele almıştır. Buna ek olarak, çalışmada hem işletmelerin geçmiş performansları hem de gelecekteki performanslarına ilişkin beklentiler kullanılmıştır. Hipotez testleri için panel veri analizinden yararlanılmıştır. Sonuçlar, yeşil inovasyonun şirketlerin finansal performansı üzerinde önemli ve karmaşık etkileri olduğunu önermektedir.
Özet (Çeviri)
Green innovation significantly enhances companies' competitive advantage, which can substantially improve a company's financial performance. This study investigates the impact of green innovation capabilities on financial performance. In this study,“green innovation”is represented by the“environmental innovation score,”“environmental products,”and“product impact minimization”scores created by Eikon Definitive and measured under the ESG score. Data from 47 automotive and automotive parts companies operating in 9 countries between 2012 and 2021 were utilized. The study's findings were obtained by analyzing ten different research models. In contrast to other studies, this research addresses financial performance under three distinct classifications, providing a detailed understanding of organizational performance. Furthermore, both historical and future performance expectations of businesses were considered in the study. Panel data analysis was employed for hypothesis testing. The results suggest that green innovation has significant and intricate effects on companies' financial performance.