Designing an ESP course through a PBL approach in an EFL setting
Özel amaçlı İngilizce ve probleme dayalı öğrenme yöntemleri ile yabancı dil olarak İngilizce dersi tasarımı
  1. Tez No: 853326
  2. Yazar: BAKİ DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Western Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Amaçlı İngilizce(ÖAİ), Probleme Dayalı Öğrenme, (PDÖ) Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi, English for Specific Purposes (ESP), Problem-Based Learning (PBL), Teaching English as a Foreign Language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dil öğretimi çalışmalarında öğrenci merkezli ve iletişim odaklı yaklaşımlar giderek önem kazanmaktadır. Özellikle karşılıklı iletişim ile dilin öğrenilmesini sağlayan yaklaşımlar ile beraber, 1970lerden günümüze kadar çok farklı yaklaşım ve metotlar kullanılmaya başlamıştır. Ülkemizde de 2023 Eğitim Vizyon Belgesi eşliğinde, dil eğitiminin hedefleri arasında ilk hedef olarak dilin hem sınıf içinde hem de sınıf dışında etkin bir şekilde kullanılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, bu çalışma lise seviyesinde son yıllarda dil öğretimi alanında gittikçe önem kazanan iki yaklaşımı biraraya getirerek, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen lise seviyesindeki öğrencilerin dili etkin ve aktif kullanmasını, dil becerileri ile gerçek yaşam problemlerini çözebilmelerini ve bunu yaparken de yüksek bir motiasyon ile derslere katılmalarını amaçlamaktadır. Bu kapsamda, bu çalışmanın amacı Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) ve Özel Amaçlı İngilizce(ÖAİ) yaklaşımlarını beraber kullanarak lise seviyesindeki öğrencilerin problem çözme becerilerini ve İngilizce kullanım becerilerini artırmadaki etkinliğini göstermektir. Çalışma ayrıca, bu iki yaklaşımın beraber kullanılmasının öğrenciler üzerindeki etkilerini, öğrencilerin bu iki yöntemin kullanılması ile oluşturan ders içeriği üzerindeki alıgılarını ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışma aynı zamanda, araştırmacının bu metotları kullanarak hazırladığı dersler sırasındaki algılarına da ışık tutacaktır. Bu çalışma 25 öğrencinin gönüllü katılımıyla bir lisede gerçekleşmiştir. Katılımcılar olarak seçilen 25 öğrenci seçiminde uygunluk örneklem metodu kullanılmıştır. Araştırma da 4 farklı veri toplama metodu kullanılmıştır. İlk olarak öğrencilere tek gruplu ön test son test ve gecikmiş test uygulanmıştır. Bu şekilde bu iki yöntemin etkinliği araştırılmıştır. Ayrıca öğrencilere süreç bitiminde bir anket uygulanarak yine bu iki öğretim metodunun birlikte kullanılmasından memnun olup olmadıkları sorulmuştur. Üçüncü olarak, rastgele yöntemle seçilen öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, sürece dahil nitel bir analiz yapılmıştır. Ayrıca, öğretmen araştırmacı olarak sürecin başından beri tuttuğu günlükleri değerlendirerek, bu eğitim sırasında süreci ve kendi gelişimini değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Student-centered and communication-oriented approaches are gaining importance in language teaching studies. Especially with the approaches that enable language learning through mutual communication, many different approaches and methods have been used since the 1970s. In our country, in line with the 2023 Education Vision Document, it is aimed to use language effectively both in and out of the classroom as the first goal among the goals of language education. In this context, this study aims to bring together two approaches that have become increasingly important in the field of language teaching in recent years at the high school level, so that high school students learning English as a foreign language can use the language effectively and actively, solve real-life problems with their language skills, and participate in classes with high motivation while doing so. In this context, the aim of this study is to demonstrate the effectiveness of using Problem-Based Learning (PBL) and English for Specific Purposes (ESP) approaches together to increase high school students' problem-solving skills and English language use skills. The study also aims to measure the effects of using these two approaches together on students' perceptions of the course content created by the use of these two methods. The study will also shed light on the researcher's perceptions during the lessons prepared using these methods. This study was conducted in a high school with the voluntary participation of 25 students. The convenience sampling method was used to select 25 students as participants. Four different data collection methods were used in the study. First, a one-group pretest posttest and delayed test were applied to the students. In this way, the effectiveness of these two methods was investigated. In addition, a questionnaire was prepared at the end of the process and the students were asked whether they were satisfied with the use of these two teaching methods together. Furthermore, semi-structured interviews were conducted with randomly selected students to provide a qualitative analysis of the process. In addition, the teacher, as a researcher, evaluated the process and his own development during the training by evaluating the diaries he kept since the beginning of the implementation.