Ortaokul kademesine devam eden öğrencilerin internet bağımlılığı ile algılanan helikopter ebeveyn tutumları arasındaki ilişkilerin bazı değişkeneler açısından incelenmesi
Investigation of the relationship between internet addiction and perceived helicopter parent attitudes of students going to secondary school in terms of some variables
- Tez No: 853325
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGÜ BERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergen, helikopter ebeveyn tutumu, internet bağımlılığı, Adolescent, helicopter parental attitude, ınternet addiction
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul kademesine devam eden öğrencilerin internet bağımlılığı ile algılanan helikopter ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Yapılan bu çalışmanın evrenini Kırşehir il merkezinde bulunan özel bir okulun 146 kız 154 erkekten oluşan 300 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmaya 312 öğrenci katılım sağlamış olup, 12 öğrencinin uygulama formlarındaki eksik ve yanlış işaretlemeleri sebebiyle analiz sürecine eklemesi yapılmamıştır. Araştırmaya katılan katılımcıların yaşları 10-14 yaş aralığındadır. Çalışmada İnternet bağımlılığı ölçeği, algılanan helikopter ebeveyn tutumları ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veri analizi IBM SPSS Statistics 25 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada analiz için Tek Yönlü Varyans Analizi (One-way ANOVA), bağımsız örneklemler T-Testi ve Çoklu Doğrusal Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular internet bağımlılık düzeyi ve yoksunluk, kontrol güçlüğü, işlevsellikte bozulma, sosyal izolasyon alt ölçekleri ile helikopter ebeveyn tutum ölçeği arasında zayıf düzey ve pozitif ilişki elde edilmiştir. Aileler, ergenlerin ilk sosyal çevreleridir. Bu nedenle aile bireylerinin sergilemiş olduğu tutumlara yönelik bilgilendirmelerin yapılması ve doğru seçimler yapabilmeleri amacıyla bilinçlendirilmeleri önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between internet addiction and perceived helicopter parenting attitudes of secondary school students. The universe of this study consists of 300 secondary school students consisting of 146 girls and 154 boys students of a private school located in the city center of Kırşehir. According to the research, 312 students participated and 12 students were not added to the analysis process due to missing and incorrect markings in the application forms. Internet addiction scale, perceived helicopter parental attitudes scale and personal information form prepared by the researcher were used in the study. Data analysis was performed with IBM SPSS Statistics 25 package program. In the analysis of the data, Independent samples T-test and One-Way Anova- among statistical techniques and multiple linear regression analyzes were done. The finding sobtainedfrom the study showed a weakand positive relationship between the internet addiction level and withdrawal, control difficulties, impaired functionality, social isolation subscales and helicopter parent attitude scale.