İnme hastalarında sarkopeni tanısında kas ultrasonografisinin yeri
Muscle ultrasonographic evaluation of sarcopenia in stroke patients
- Tez No: 853339
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENNUR DELİBAŞ KATI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Stroke, Sarcopenia, Ultrasonography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
AMAÇ: İnme, dünya genelinde engelliliğin ve bağımlılığın en yaygın sebeplerinden biridir. Hastalığın sık görülmesi nedeni ile tedavisi çok önemlidir. Ancak, inme tedavisinde sadece medikal yöntemlere odaklanmak yeterli değildir, daha kapsamlı bir yaklaşım gerekmektedir. Fizyoterapi, medikal tedavi sonrasında en kritik aşamadır. Ne var ki, inme sonrası depresyon, iştahsızlık ve sarkopeni gibi sorunlar, fizyoterapiye uyumu azaltmakta ve başarıyı olumsuz etkilemektedir. Maalesef, sarkopeni inme hastalarında genellikle ihmal edilmekte ve rutin muayenede göz ardı edilmektedir. EWGSOP tanı kriterlerine göre sarkopeni tanısı koymak zordur ve ölçüm için manyetik rezonans görüntüleme MRG, bilgisayarlı tomografi (BT) ve dual-enerji x-ray absorptiometri (DEXA) gibi görüntüleme yöntemlerinin her hastanede bulunmaması, ulaşım zorluklarına ve teknik sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle, kas ultrasonografisi sarkopeni tanısında alternatif bir yöntem olarak önerilmiştir. Ancak, bu konuda yeterince çalışma yapılmamıştır ve inme hastalarında kas ultrasonografisinin kullanılabilirliğini belirlemek önemlidir. GEREÇ ve YÖNTEM: SBU. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ayaktan başvuran inme hastaları arasından seçilen hastalar, sarkopeni tanı kriterlerini karşılayanlar ve karşılamayanlar olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki grup, incelenen kasların ultrasonografik ölçümleri üzerinden istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Çalışmada 25'er hasta içeren her iki grubu, hasta ve kontrol grubu, arasında rektus femoris, biseps brachii ve rektus abdominis kaslarının ultrasonografik ölçümlerinde anlamlı farklar tespit edilmiştir. National İnstitutes of Health Stroke Scale (NIHSS) skoru ile ultrasonografik değerler arasında sadece rektus femoris kasında negatif bir ilişki saptanmıştır. Çalışma, rektus femoris kasının inme hastalarında sarkopeni tanısı için uygun bir kas olduğunu ve cinsiyetten bağımsız olarak belirlenen kesme değerlerinin kullanışlı olduğunu ortaya koymaktadır. SONUÇ: Bu çalışmada inme hastalarında rektus femoris kas ultrasonografisinin, sarkopeni tanısı için güvenilir ve etkili bir araç olduğu saptanmıştır. Kas ultrasonografisinin, sarkopeni tanısında rutin muayenelere eklenmesi önerilmektedir Anahtar Kelime: İnme, Sarkopeni, Ultrasonografi
Özet (Çeviri)
AİM: Stroke is one of the most common causes of disability and dependency worldwide. Being among the most prevalent diseases globally underscores the importance of stroke management. The treatment of stroke patients should not be limited to a medical approach; a more comprehensive perspective is required. Post-medical treatment, physiotherapy stands out as a crucial aspect. However, stroke patients often experience post-stroke depression, loss of appetite, and sarcopenia due to the disease itself, which negatively impacts the compliance with physiotherapy and its success. Unfortunately, sarcopenia is not frequently addressed in stroke patients during routine clinic follow-ups, partly due to the difficulty in diagnosing it. According to the EWGSOP diagnostic criteria Magnetic resonance imaging (MRI), computed tomography (CT), and dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA) are recommended for FFMI measurement, but their limited availability in every hospital and technical difficulties make muscle ultrasonography a suggested alternative for sarcopenia diagnosis. Muscle ultrasonography is an underexplored topic in stroke patients, and this study aims to assess its uniformity and reliability in this population. MATERIALS AND METHODS: Patients selected among outpatient stroke patients who applied to Antalya Training and Research Hospital were divided into two groups: those who met the sarcopenia diagnostic criteria and those who did not. Both groups were compared statistically based on ultrasonographic measurements of the examined muscles. RESULTS: Significant differences were detected in the ultrasonographic measurements of the rectus femoris, biceps brachii and rectus abdominis muscles between both groups; patient group and control group. A negative relationship between NIHSS score and ultrasonographic values was detected only in the rectus femoris muscle. The study reveals that the rectus femoris muscle is a suitable indicator for the diagnosis of sarcopenia in stroke patients and that cut-off values determined independent of gender are useful. CONCLUSION: This study defends for the reliability and usability of rectus femoris muscle ultrasonography in diagnosing sarcopenia in stroke patients. The addition of muscle ultrasonography to routine examinations of stroke patients is recommended.