A model for the predictive power of university students' design thinking and digital literacy skills on intellectual experience skills
Ünı̇versı̇te öğrencı̇lerı̇nı̇n tasarım odaklı düşünme ve dı̇jı̇tal okuryazarlık becerı̇lerı̇nı̇n entelektüel deneyı̇m becerı̇lerı̇nı̇ yordama gücüne ilişkin bı̇r model
  1. Tez No: 853375
  2. Yazar: ATTİLLA ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELKİN DİKER ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel deneyim, Dijital okuryazarlık, Tasarım odaklı düşünme, Intellectual experience, Digital literacy, Design thinking
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin tasarım odaklı düşünme, dijital okuryazarlık ve entelektüel deneyim becerileri arasındaki ilişkisini yordayan bir model oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu bağlantıyı anlamak, öğrencileri karmaşık bilgilerle boğuşmak, yeni bilgiler üretmek ve modern zorlukların üstesinden gelmek için ihtiyaç duydukları 21. yüzyıl becerileriyle donatarak eğitim uygulamalarını ve politikalarını geliştirmemize yardımcı olabilir. Tasarım odaklı düşünme, dijital okuryazarlık ve entelektüel deneyim arasındaki bağlantıları incelemek amacıyla ilişkisel bir çalışma gerçekleştirdik. Katılımcı örneklem, 12 farklı üniversitede çeşitli sınıf seviyelerini ve 25 bölümü temsil eden 750 farklı üniversite öğrencisini içermektedir. Uygun örnekleme 2023 bahar döneminde katılımı mümkün kılmıştır. Veri toplamada çok araçlı bir yaklaşım kullanılmıştır. Katılımcılar Demografik Bilgi Formu Ng (2012a) tarafından geliştirilen ve Hamutoğlu ve diğerleri (2017) tarafından uyarlanıp geçerliliği kanıtlanan Dijital Okuryazarlık Ölçeği, Mayer ve Caruso (1989) tarafından geliştirilen ve bu çalışmaya uyarlanan Entelektüel Deneyim Ölçeği ve yeni geliştirilen Tasarım Odaklı Düşünme Ölçeği'ni doldurmuşlardır. Veriler çeşitli ölçekler aracılığıyla toplandıktan sonra geçerlilik, güvenilirlik ve altta yatan faktörler açısından analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler SPSS-24 yazılımı kullanılarak hesaplanırken, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal korelasyonlar LISREL 8.80 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, tasarım odaklı düşünme becerileri (DTS), dijital okuryazarlık becerileri (DLS) ve entelektüel deneyim becerileri (IES) arasındaki ilişkileri incelemek için PLS-SEM (kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesi) kullanılmıştır. İstatistiksel analiz, hipotezlenen model için güçlü bir destek ortaya koymuştur. Model uyum indeksleri, tasarım odaklı düşünme (DTS), dijital okuryazarlık (DLS) ve entelektüel deneyim (IES) arasında güçlü ilişkiler olduğunu göstererek kabul edilebilir ve iyi bir uyumu doğrulamıştır. DTS, hem IES (büyük doğrudan etki) hem de DLS'nin (orta etki büyüklüğü) önemli bir yordayıcısı olarak ortaya çıkarken, DLS daha küçük bir doğrudan etkiye sahipti.
Özet (Çeviri)
This study aims to create a model that predicts the relationship among university students' design thinking, digital literacy skills and intellectual experiences. Understanding this connection can help us improve educational practices and policies by equipping students with the 21st-century skills they need to grapple with complex information, generate new knowledge, and navigate modern challenges. Examining the connections between design thinking, digital literacy, and intellectual experience, we implemented a quantitative correlational study. The participating sample included 750 diverse university students, representing various grade levels and 25 departments across 12 universities. Convenience sampling enabled participation during the spring semester of 2023. Data collection utilized a multi-instrument approach. The participants completed the Demographic Information Form, the Digital Literacy Scale developed by Ng (2012a) and adapted and validated by Hamutoğlu et al. (2017), the Intellectual Experience Scale developed by Mayer and Caruso (1989) and adapted for this study, and the newly developed Design Thinking Scale. After collecting data through various scales, we analyzed it for validity, reliability, and underlying factors. Descriptive statistics were calculated using SPSS-24 software, while confirmatory factor analysis and structural correlations were conducted using LISREL 8.80. Additionally, PLS-SEM (partial least squares structural equation modelling) was used to examine the relationships between design thinking skills (DTS), digital literacy skills (DLS), and intellectual experience skills (IES). Statistical analysis revealed robust support for the hypothesized model. Model fit indices confirmed acceptable and a good fit, indicating strong relationships between design thinking (DTS), digital literacy (DLS), and intellectual experience (IES). DTS emerged as a significant predictor of IES (large direct effect) and DLS (medium effect size), while DLS had a smaller direct effect on IES. Notably, DTS explained 51% of the variance in IES and 6% in DLS, solidifying its position as the most influential factor in the model.