Living on the margins: Iranians in Late Ottoman Istanbul
Çeperlerde yaşamak: Geç Osmanlı İstanbul'unda İranlılar
- Tez No: 853378
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU BOYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İstanbul'daki İranlılar, Kent Kimliği, İranlı Benlik Algısı, Sosyal Marjinalleşme, Iranians in Istanbul, Urban Identity, Iranian Self-Perception, Social Marginalisation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez, on dokuzuncu yüzyıl Osmanlı İstanbul'unun İranlı ekonomik göçmenler için canlı bir ticaret merkezi haline gelmesiyle birlikte, şehirde sayıları artan İranlı nüfusunun müstakil bir grup olarak ortaya çıkışını analiz etmektedir. İstanbul'daki İranlı kimliğini tanımlayan değişkenlere odaklanan tez, bu kimliğin şekillenmesinde Osmanlı ve/veya Kaçar siyasi kararlarının ve Şii - Sünni mezhepsel farklılıklarının ötesinde, İstanbul'daki İranlıların benlik algısının ana belirleyici faktör olduğunu savunmaktadır. Bu tez ayrıca, İranlı benlik algısına ilaveten, yerel ve uluslararası ölçekteki ekonomik dönüşümlerin sonucunda İstanbul'daki İranlıların iktisadi olarak marjinalleştiklerini, müstakil bir grup olarak şehre aidiyetlerini vurgulamak için sosyal marjinalleşmeyi de kasıtlı olarak benimsediklerini ve tüm bu süreçlerin sonucunda İstanbul'daki İranlıların kimliğinin şekillendiğini iddia etmektedir. Bu nedenle, İstanbul'daki İranlıların bir diaspora grubundan ziyade alışılmadık bir biçimde İstanbullulaşmış bir topluluk olduğu öne sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the emergence of the Iranian community in Ottoman Istanbul as a distinct group, once the city became a vibrant commercial centre for Iranian economic migrants in the nineteenth century. Focusing on the variables defining Iranian identity in Istanbul, this thesis argues that Iranians' self-perception was main determining factor in shaping Iranian identity in Istanbul, beyond Ottoman and/or Qajar political decisions and Shiite - Sunni sectarian divisions. This thesis further asserts that Iranian identity in Istanbul was shaped not only by Iranian self-perception, but also by Iranians' economic marginalization as a result of domestic and international economic transformation and their deliberate embrace of social marginalization to claim their belonging to the city as a distinct community. Thus, it is claimed that the Iranian community in Istanbul was a peculiarly Istanbulized community rather than a diasporic group.